Hoger cijfer voor wonen in West 

Bos en Lommerplantsoen. Wonen in West wordt steeds hoger gewaardeerd. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Inwoners van West geven hun buurt gemiddeld een 7,6. Dat rapportcijfer is opnieuw hoger dan voorgaande jaren. In delen van West is de buurttevredenheid het sterkst gestegen van de hele stad. Alleen in het centrum en Zuid geven bewoners gemiddeld een hoger cijfer aan hun buurt.

Criminaliteit

De waardering voor de Van Galenbuurt is het meest vooruitgegaan: van een 6,8 naar een 7,4. De ervaren overlast van criminaliteit is gedaald, en ook de overlast door vervuiling en groepen mensen op straat is afgenomen. De Kolenkitbuurt en Chassébuurt scoren nu ook een ruime voldoende. De leefbaarheid in die twee buurten werd in 2005 nog met een onvoldoende beoordeeld.

Stijgende lijn

Amsterdammers geven hun buurt gemiddeld een 7,5. In West is dat dus met een 7,6 ietsje hoger. De waardering voor West toont al jaren een stijgende lijn. In 2001 gaven de inwoners nog een 6,4, in 2005 was dat een 6,8 en in 2011 een 7,4. De stijging tussen 2005 en 2015 was in West het sterkst van de hele stad.

Geen onvoldoende

De cijfers zijn terug te vinden in het rapport Wonen in Amsterdam 2015, gebaseerd op een tweejaarlijks onderzoek. Ruim 18.000 Amsterdammers vulden vragenlijsten in over hun buurt. Drie buurten in stadsdeel Nieuw-West scoren nog onder een 6,5: Slotermeer-Noordoost, Overtoomse Veld en Geuzenveld/Sloterdijk II en III. Sinds 2011 is er geen enkele buurt meer die een onvoldoende scoort.

DeWestkrant