Vrij West

Hoogstins2024

Je kunt de vrijheid op heel veel manieren vieren in West. Met keiharde beats bijvoorbeeld, of een Patatje Vrede. Als we maar niet vergeten.

Woorden van West

Podium Mozaïek herdenkt en viert op beide dagen. Na de herdenking op de Dam is er een literaire bijeenkomst met Auke Kok en Dido Michielsen, die samen De redding van de familie van Cleeff schreven. Het boek gaat over een Rotterdamse Joodse familie die weliswaar de oorlog overleefde, maar bij wie die toch nog steeds voortleeft. Er is ook muziek, van onder anderen Josephine Zwaan.

Maaltijden

Op 5 mei kun je in Podium Mozaïek mee-eten van de vrijheidsbarbecue, die wordt opgeluisterd door storytellers en dichters. Er zijn ook maaltijden op allerlei andere plekken in West. Kijk hier voor als je bijvoorbeeld wil mee-eten in de Zocherstraat, of een Patatje Vrede lust bij Snackbar Natuurlijk Smullen in de Jan van Galenstraat. Check trouwens of je nog een plekje kunt krijgen, want sommige maaltijden in West zitten al vol. Voor wie zich had verheugd op het Hotel van Schaffelaar: dat gaat niet door. De organisatie hoopt het plan voor het openluchthotel in de Kolenkit van de zomer toch nog te realiseren.

Huizen van Verzet

Op de plekken waar de oorlog zich heeft afgespeeld, ben je er het dichtst bij. In West zijn vandaag en morgen twee van die Huizen van Verzet open.

Paul van Tongeren, de neef van verzetsheldin Jacoba van Tongeren, vertelt vanmiddag en vanavond (4 mei) in het Logegebouw aan de Vondelstraat over de Groep 2000. De maatschappelijk werkster leidde deze groep vanuit onder andere de Borgerstraat. Het verhaal van Jacoba is nu pas bekend, omdat Paul van Tongeren op zolder de memoires vond van zijn tante.

Directeur Jan Nauta en zijn zoon Jan Nauta jr. waren directeur en leraar aan de Bestevaerschool (later Admiraal de Ruijterschool) en betrokken bij het verzetswerk in De Baarsjes. Op 5 mei is de school open als afsluiter van de buurtwandeling door West met de kinderen van het project Oorlog in mijn Buurt.  Lees hier de verhalen over De Baarsjes, en hier die van de Staatslieden- en Frederik Hendrikbuurt.

Vier!

Begin de dag goed met een bevrijdingsontbijtje. Bij restaurant Meram op het Bos en Lommerplein kun je aanschuiven voor een tweegangen ontbijt. Kijk hier ook even wat er allemaal nog meer te doen is in Nieuw-West. 

Het grootse bevrijdingsfeest is in het Westerpark. In het Vrije Westen zijn rijdende keukens, verschillende podia en onder anderen Jett Rebel, zZz en Hans Dulfer. En je kunt bij Mossel & Gin luisteren naar hiphop en bij Pacific Parc naar reggae. Weten wanneer wat is? Het blokkenschema vind je hier.