Vrouwen van West in beeld – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

    Het valt misschien niet direct op als je door de straten van Amsterdam-West wandelt, maar zodra je het eenmaal ziet, kun je er niet meer omheen: een overvloed aan mannenfiguren in steen en brons! 

    Slechts 10 tot 15% van alle werken in een museum zijn door een vrouw gemaakt. Ook de buitenkunst collectie van de gemeente Amsterdam blijkt een waar mannenbolwerk: van de in totaal 1640 kunstuitingen in de stad betreft slechts 15% vrouwenbeelden. En op het merendeel van deze beelden wordt de vrouw enkel getoond als symbool van schoonheid, vruchtbaarheid of moederlijkheid. Kortom, tijd voor verandering!   

    Met het project Vrouwen van West hebben wij het initiatief genomen om meer aandacht te besteden aan vrouwelijke kunstenaars en kunst in de publieke ruimte.  De eerste opdracht hiervoor is gegeven aan kunstenaar Susanne Khalil Yusef. Zij gaat aan de slag met een kunstwerk in het teken van geweld tegen vrouwen. Daarover zal zij aanstaande zaterdag 9 maart vertellen tijdens een Vrouwen van West Kunstroute. Tijdens de wandeling zullen ook andere kunstenaars spreken over het werk dat te zien is. De wandeling is volgeboekt, maar niet getreurd, de route zal vrijdag 8 maart online komen. 

    Daar zal het niet bij blijven op Vrouwendag. Samen met het 4 en 5 mei comité De Baarsjes, stichting Jacoba van Tongeren en de kinderen van de Corantijnschool, zal ik stilstaan bij het standbeeld van verzetsleider Jacoba van Tongeren. Tenslotte is er op het Mercatorplein de mooie expositie Women in Art te zien vanaf 8 maart tot en met 19 maart. Deze expositie zal dan verhuizen naar het Westerpark en daar te zien zijn tot 7 april. De kunstroute Vrouwen van West wordt op de link hieronder gepubliceerd op vrijdag 8 maart. Een mooie dag om een route te bewandelen geheel in het teken van Vrouwen van West. De straten zijn van ons allemaal. Met een feministische groet wens ik iedereen een mooie Internationale Vrouwendag.

    Link kunstroute Vrouwen van West