West wil binnentuinen klimaatbestendiger maken

(foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

Stadsdeel West is het dichtstbevolkte stukje Nederland en is ook nog eens een van de heetste stukken van Amsterdam. Om de hitte te lijf te gaan moet er meer groen komen en minder tegels. Niet alleen in de openbare ruimte, maar ook in de binnentuinen. “Tegels eruit, groen erin”, zo heet het project van Stadsdeel West. 

“Binnentuinen zijn superbelangrijk voor de stad. Naast de parken zijn zij de longen van de stad”, zegt Ralph Stuyver van Bureau Binnentuinen die het project namens de gemeente coördineert. Zo regelt hij dat eigenaren en huurders van binnentuinen worden bijgespijkerd over hoe die zo groen mogelijk te maken.  Met veertien deelnemers -van individuele tuineigenaren, tot verenigingen van eigenaren, is hij daar nu mee bezig.

Er zijn ontwerpsessies, waar bewoners hun tuin zo klimaatvriendelijk mogelijk in te richten. Dan gaan ze aan de slag met het aanleggen. Dat bestaat niet alleen uit het verwijderen van tegels, maar ook uit geschikte planten en bomen planten. Want de tuin moet niet alleen hittebestendig worden, maar ook nog eens beter tegen regenwater kunnen.  
“We willen voor bewoners zo veel mogelijk drempels wegnemen om hun tuin zelf klimaatbestendig te maken en te houden.” Bijvoorbeeld regelt Bureau Binnentuinen vrijwilligers die eventueel de stoeptegels uit de tuinen kunnen slopen. Stadsdeel West levert desgewenst ook maximaal vier kuub tuinaarde. 
Voor meer informatie kijk op tegelseruit.nl, of op de facebookpagina van Bureau Binnentuinen en om je op te geven als belangstellende.