Zeven relverdachten verplicht thuis bij wedstrijd Marokko

Politiebusjes in de Jan Evertsenstraat, vlak voor de ontruiming van het Mercatorplein dinsdagvond. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Zeven personen moeten rond de WK-wedstrijd zaterdag van Marokko tegen Portugal verplicht thuis blijven. De politie gaat dit controleren. Deze ‘gedragsaanwijzing’ is opgelegd door het OM en moet voorkomen dat er na afloop opnieuw ongeregeldheden uitbreken.

De politie heeft dinsdagavond in de stad tien aanhoudingen verricht, onder wie drie minderjarigen. De voetbaloverwinning van Marokko op Spanje werd op straat uitbundig gevierd, maar liep later op het Mercatorplein -zoals twee keer eerder tijdens dit WK- uit de hand. 

De politie stelt dat de sfeer ‘snel is verpest door onruststokers en relschoppers’, ondanks inspanningen waarbij ‘maximaal de verbinding is gezocht’. Er werd met zwaar vuurwerk gegooid, op auto’s gesprongen en ook vernielingen gepleegd, aldus de politie. De ME ontruimde dinsdagavond het Mercatorplein.

De aangehouden personen worden verdacht van vernieling, het bezit van (zwaar) vuurwerk, het gooien van (zwaar) vuurwerk naar hulpverleners en het tonen van een vals identiteitsbewijs, zo stelt de politie. Twee verdachten zaten woensdagmiddag nog vast voor verhoor. Zeven verdachten moeten dus aanstaande zaterdag verplicht thuisblijven. 

DeWestkrant