Zonnepanelen op daken Marcantilaan

Marcantilaan. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op de daken aan de Marcantilaan komen zonnepanelen. Al 130 panelen zijn verkocht aan bewoners, zowel huurders als eigenaren. De bedoeling is dat er meer zonnepanelen komen die duurzaam stroom opwekken; er is ruimte voor zo’n 750 stuks.

Bewoners van de Marcantilaan hebben jarenlang gelobbyd om het duurzame project voor elkaar te krijgen. Ruim de helft van de woningen is eigendom van woningbouwcorporatie Ymere, de rest van particulieren die zijn verenigd in VvE’s (Verenigingen van Eigenaren). De bewoners hebben de hulp ingeschakeld van de lokale energiecoöperatie Amsterdam Energie. 

De installatie van de eerste zonnepanelen begint binnenkort. Vanaf half november is ook de inschrijving voor het volgende blok gestart. Niet alleen bewoners van de Marcantibuurt, maar ook bewoners van de postcodegebieden 1013, 1014, 1051, 1052, 1055 en 1056 kunnen zonnepanelen aanschaffen. 

De aankoop van een zonnepaneel kan volgens de initiatiefnemers in negen jaar tijd worden terugverdiend. Daarna kunnen de eigenaren volgens de prognose van de initiatiefnemers nog zo’n zestien jaar aan het paneel verdienen. In West en Nieuw-West worden op deze manier steeds meer zonnepaneelprojecten gerealiseerd, waaronder onlangs op het dak van de Gashouder in het Westerpark.