Zorgen over forse bezuiniging op sport en bewegen in West

Sportplek op het Balboaplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stadsdeel West krijgt veel minder geld om te stimuleren dat bewoners sporten en bewegen. Het budget gaat op den duur met 8 ton per jaar omlaag. De VVD in West maakt zich zorgen en heeft schriftelijke vragen gesteld.

De VVD-fractie stelt dat sport- en spelstimulatie erg belangrijk is voor de gezondheid van de bewoners en dat het ‘zeer onwenselijk’ is dat er gesneden moet worden in de formatie. De VVD vraagt het dagelijks bestuur naar plannen om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

De bezuiniging is een gevolg van een besluit om geld voor sportstimulering anders te verdelen over de stad. Evenals West moeten Noord en Oost inleveren ten gunste van de andere stadsdelen. Dit betekent dat West Beweegt minder activiteiten kan ontplooien in West. 

Dagelijks bestuurder Ester Fabriek gaat onderzoeken of West de bezuiniging gedeeltelijk kan opvangen met geld uit andere potjes, schrijft ze. West Beweegt kan hoogstwaarschijnlijk niet op de huidige wijze in stand blijven en dat is een gemis, volgens Fabriek. “Zij zorgen er niet alleen voor dat bewoners van West in beweging komen, maar dragen bijvoorbeeld ook bij aan de sociale cohesie en veiligheid in de verschillende buurten.”

Er zullen volgens Fabriek keuzes moeten worden gemaakt over de inzet van West Beweegt. Ze schrijft onder meer te denken aan ‘een focus op kwetsbare wijken/buurten en minder zichtbaar in andere wijken/buurten’ en ‘focus op sport en bewegen en minder activiteiten gericht op spelen en gezond gedrag’.