Zware aardbeving Marokko: eerste initiatieven voor hulp op gang

Foto: Facebook
Hoogstins2024

‘Pray for Morocco’ is overal te lezen op sociale media. En terecht: het land heeft het zwaar door de aardbeving van vannacht. Velen leven met Marokko mee. 

De zware aardbeving van vannacht had een kracht van 6,8 magnitude op de schaal van Richter. De beving, in de omgeving van Marrakech, was even na 23.00 uur lokale tijd (middernacht in Nederland). Het epicentrum lag in de regio Al Haouz in het Atlasgebergte, zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van Marrakech. Bij de zware aardbeving zijn zeker 1037 mensen om het leven gekomen. Er vielen volgens de laatste telling 1204 gewonden.

Rode Kruis: giro 6868
Uit medeleven van de slachtoffers in Marokko hangt de Marokkaanse vlag op het Amsterdamse gemeentehuis halfstok. Inmiddels heeft het Rode Kruis Giro 6868 geopend. Daarmee wordt de Marokkaanse Rode Halve Maan ondersteund waarvan mensen in Marokko helpen met de eerste hulp, vervoer naar het ziekenhuis en ondersteuning van mensen.

Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders
Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) denkt ook na over inzamelingsacties voor de slachtoffers. “We moeten eerst weten wat er nodig is en dan maken we een plan om een hulpactie te organiseren”, zei SMN-voorzitter Bouchaib Saadane tegen de NOS op NPO Radio “Op dit moment is dat vooral medische hulp.”Om te kijken welke rol SMN kan spelen, gaat het contact opnemen met collega-organisaties en -instellingen. “Dat er iets gedaan moet worden, is wel duidelijk.”

Maroc Relief en stichting uit Nieuw-West
De stichting Maroc Relief is vanochtend al begonnen met een donatiepagina voor noodhulp aan Marokko. Volgens een woordvoerder komt er al geld binnen. Ook is de stichting bezig met het opzetten van inzamelpunten, waar mensen spullen kunnen inleveren als dekens, water en kleding. Volgens de woordvoerder is het nu vooral noodzaak om vast te stellen wat Marokko nodig heeft, dan kan de organisatie gericht gaan inzamelen. De stichting heeft meerdere projecten lopen, waarbij hier geld wordt ingezameld om mensen in Marokko te ondersteunen. Daarbij gaat het vooral om alleenstaande moeders. De stichting Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland  uit Nieuw-West heeft net als Maroc Relief ook een donatiepagina geopend.

DeWestkrant