Jubileumexpositie Piet Paris: ‘De mode moet van mijn werk afdruipen’

Expo 'Piet Paris: 35 jaar mode-illustrator’, I Love Illustration Gallery. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

De Amerikaanse Vogue had de nieuwste expo in de I Love Illustration Gallery in De Hallen al gespot: ‘Piet Paris: 35 jaar mode-illustrator’. De tentoonstelling van ‘Mr. Dutch Illustration’ is nog tot en met 15 oktober te zien.

Als ik vanaf de Kinkerstraat De Hallen inloop, sla ik meestal linksaf richting De Filmhallen of Café Belcampo. Terwijl aan de andere kant van de Hannie Dankbaarpassage ook zat te beleven is. Op nummer 5 zit bijvoorbeeld het bedrijf van Anneke Krull: I love Illustration Gallery.

Uniek in Europa
Haar galerie is gespecialiseerd in illustraties van mode en stijl, en is daar uniek in. “In Europa zijn we de enige die dat doen.” Terwijl ik er ben, ziet ze op internet dat ‘s werelds meest prestigieuze modeblad, de Amerikaanse Vogue, over de nieuwste expositie in haar galerie heeft geschreven. “Best een lang artikel. Daar ben ik echt blij mee.”

Bestaansrecht
De tentoonstelling die Vogue beschrijft, ‘Piet Paris: 35 jaar mode-illustrator’, startte vrijdag 8 september en loopt door tot en met zondag 15 oktober 2023. Piet Paris is niet alleen Nederlands bekendste mode-illustrator, maar is ook om een andere reden speciaal voor Anneke. “Midden in coronatijd kreeg ik de kans om deze ruimte te huren. Ik zag het meteen zitten – goed licht, lekker hoog – maar vond het ook wel eng. Ik vroeg Piet of hij met mijn galerie zou willen samenwerken. Toen hij ‘ja’ zei, wist ik dat mijn zaak bestaansrecht had.”

Museum JAN
Sindsdien organiseert Anneke elk jaar een expositie van zijn werk. Ook vertegenwoordigt haar galerie als enige het werk van ‘Mr. Dutch Illustration’. “Altijd al een echt meesterwerk van hem aan je muur willen hebben? Bij ons kun je dat kopen.” De solo-expositie ter ere van zijn 35-jarig jubileum vindt plaats tijdens de internationale modemaand. Speciaal voor deze tentoonstelling worden er nieuwe unieke werken getoond, alsmede de originele tekeningen die hij eerder dit jaar maakte voor zijn tentoonstelling in Museum JAN in Amstelveen.

Saks Fifth Avenue
Pieter ’t Hoen (Den Haag, 1962) alias Piet Paris is al jaren wereldwijd werkzaam als mode-illustrator voor tijdschriften, bekende modehuizen en commerciële klanten. Hij was driemaal artistiek directeur van de Arnhem Mode Biënnale en creative director van Harper’s Bazaar Nederland. In 2008 won hij de Grand Seigneur modeprijs. Ook maakte hij in dat jaar illustraties, displays en etalages voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue. Nog altijd geeft hij tekenles aan modestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn oeuvre schonk hij in 2018 aan het Gelders Archief.

Meester van het Weglaten
Het knappe van zijn werk is dat het eruitziet alsof het in no time is gemaakt. “Maar reken maar dat hij er urenlang aan heeft zitten schaven, net zolang tot hij de essentie van een ontwerp of modetrend op papier heeft”, zegt Anneke. “Vandaar dat hij ook wel de Meester van het Weglaten wordt genoemd.” Zijn werk blinkt uit in eenvoud en toch druipt de mode ervan af. En dát is precies wat hij wil.

Madonna
Ik krijg bijna zin om ook aan het schetsen te slaan. Maar met mijn gevoel voor verhoudingen is de kans op misbaksels groot. Bij mij geen ‘composities vol schoonheid, intellect en vaak humor’ à la Piet. In ieder geval heb ik na het zien van deze expo heel veel zin om keihard Vogue van Madonna op te zetten. Hoppa, let’s strike a pose.

 

DeWestkrant