Zó komt (Nieuw-)West in actie voor Marokko

Aardbeving in Marokko leeft overal in de buurt

Restaurant Sortie in Nieuw-West. Foto: Facebook.
Hoogstins2024
De gemeente doneert 1 euro per inwoner voor hulp aan slachtoffers van de aardbeving in Marokko, in totaal 919.000 euro. Amsterdammers komen ook zelf in actie. In West en Nieuw-West stapelen bewoners het ene initiatief op het andere. Een greep uit het hulpaanbod.

Bruidswinkel Siham Azouz
De inzamelingsactie van deze zaak in Osdorp was zo succesvol dat er kort na de start een tijdelijke donatiestop moest worden ingelast. De medewerkers werden vooral overstelpt met kleding, maar kregen ook speelgoed en toiletspullen. Ze zijn nu de spullen aan het sorteren, zodat ‘ze dat in Marokko niet meer hoeven te doen’. Meer weten? Neem contact op via de contactgegevens op de bedrijfswebsite.

Bewoners rond Columbusplein
Op zondag 17 september is er van 10.00 tot 16.00 een rommelmarkt op het Columbusplein in De Baarsjes. Deze markt wordt gecombineerd met een benefietactie voor slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Een aantal buurtbewoners kookt en bakt belangeloos allerlei hapjes en andere lekkernijen. Dit alles wordt verkocht voor ‘vriendelijke prijsjes’. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor slachtoffers van de aardbeving.

Het 4e Gymnasium
Op de Instagram-pagina van deze school in Houthaven, schrijft de rector over de ramp in Marokko. “Een van onze collega’s heeft familie in het door de aardbeving getroffen gebied. Deze familie is direct hulpacties gaan opzetten voor een dorp in de omgeving van Marrakech. Ze vragen vanuit Nederland financiële ondersteuning, om lokaal de benodigde spullen te kunnen kopen en te verdelen. Het bericht van deze collega staat onder dit bericht. Naast deze directe route heeft het Rode Kruis giro 6868 opengesteld. 

Markt Centraal, Centrale Markthallen
De organisatoren van het Markt Maal, de wekelijkse buurtmaaltijd op zondagmiddag van Markt Centraal in het Food Center Amsterdam in West, besloten de baropbrengsten van afgelopen zondag te doneren aan slachtoffers van de aardbeving. Aan welke hulporganisatie ze het bedrag zouden schenken, wisten ze op dat moment nog niet. Ze rekenden op een bedrag van rond de 2000 euro.

Ru Paré
Dit ontmoetingscentrum in Nieuw-West is een van de plekken in dit stadsdeel waar je deze week op woensdag en donderdag (tussen 16.00 en 19.00 uur) ‘relevante spullen’ kunt doneren: dekens, tenten, slaapzakken, medische spullen en hygiënische verzorgingsmiddelen. Op de Facebook-pagina van Ru Paré lees je op welke andere plekken je deze spullen ook kunt afgeven.

Stichting Al Yusa
Deze liefdadigheidsorganisatie in Osdorp is een ‘spoed-inzamelingsactie’ gestart. Onder meer de El Hijra-moskee steunt dit initiatief en moedigt via Facebook aan om te doneren: “Wij vragen jullie om een donatie zodat wij onze broeders en zusters kunnen helpen in deze moeilijke tijd.”

Sortie, café en restaurant
Dit Turkse restaurant in Nieuw-West zal de ontbijtomzet van vrijdag 15 september
doneren aan slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Eerder deden ze iets soortgelijks voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije.
 
Stichting Najiba/Najib Foundation

Stichting Najiba, de liefdadigheidsorganisatie van ritueel wasser Mourad Baddaou zamelt geld in voor de slachtoffers in Marokko. Met de stichting in Nieuw-West, die hij vernoemde naar zijn overleden zus, bouwt Baddaou huizen, scholen, moskeeën en waterputten in Marokko. Ook ondersteunt Stichting Najiba hulpbehoevenden en arme mensen. Op de website van de stichting kunnen mensen nu via een QR code geld doneren voor bewoners in de getroffen gebieden. De voorlopige tussenstand op 11 september: 568.650 euro.
Om ‘maximale impact’ mogelijk te maken, heeft Najiba de handen ineengeslagen met drie andere organisaties: Stichting Winning Wheels, Winning Wheels Marokko en de Najib Foundation van cabaretier Najib Amhali. Samen zullen zij ‘met de plaatselijke autoriteiten de noodzakelijke goederen leveren die voorzien in de primaire levensbehoeften’ van de slachtoffers. Via de site van de Najib Foundation kun je ook geld doneren.

P.S. Kijk voor enkele landelijke acties in dit artikel.