Aanleg duurzaam warmtenet WG-terrein kan beginnen

Het WG-terrein in Oud-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Volgend jaar kan de aanleg van een duurzaam warmtenet op het WG-terrein van start gaan. Dat verwacht Energiecoöperatie KetelhuisWG nu 3,7 miljoen euro subsidie is toegezegd door de rijksoverheid. De buurt in Oud-West moet in de toekomst worden verwarmd met water uit het Jacob van Lennepkanaal. 

Energiecoöperatie KetelhuisWG is vijf jaar geleden opgericht door tien buurtbewoners. Zij willen het WG-terrein en omgeving aardgasvrij maken als een van de eerste buurten in Amsterdam. De coöperatie zet in op aquathermie. Hierbij wordt er warmte uit water in het Jacob van Lennepkanaal diep onder grond opgeslagen en met industriële warmtepompen verder verwarmd. Die warmte geeft het door aan een leidingnetwerk dat woningen, ateliers, kleine kantoren en zorg- en bedrijfspanden van warm water voorziet.

Voor de aanleg van het leidingnetwerk ontvangt de coöperatie nu het maximale bedrag voor een warmtenet dat 1250 eenheden in warm water voorziet. Met deze subsidie is de realisatie van het buurtproject dichterbij dan ooit, zo stelt de coöperatie.  

“Dit geld zorgt nu voor een directe impact op het WG-terrein, helemaal voor en door de buurt en zonder winstbejag”, aldus voorzitter Ted. Volgens een eerdere raming is in totaal dertig miljoen euro gemoeid met het project. Het WG-terrein telt 25 gebouwen met in totaal 2500 woningen, bedrijfsruimtes en ateliers.