Eerbetoon aan directrice Anna Reijnvaan (1844-1920) Wilhelmina Gasthuis

Leerlingen Huygens College maken ontwerpen herinneringsbord WG-terrein

Ingang WG-terrein aan de Eerste Helmersstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op het WG-terrein in Oud-West komt een herinneringsbord aan Anna Reijnvaan (1844-1920). Zij was verpleegkundig directrice van het Wilhelmina Gasthuis en eerste vrouw met deze functie in Nederland. Reijnvaan was een van de grondleggers van de moderne ziekenhuisverpleging. Leerlingen van het Huygens College hebben ontwerpen gemaakt die te zien zijn in De Hallen. 

Reijnvaan richtte een verpleegkundige opleiding, vakblad en vakbond op, zo stelt De Zaak Muurbloem, initiatiefnemer van het herinneringsbord. “Ook gezelligheid in de ziekenhuiskamers moest de patiënten helpen herstellen. Met bijvoorbeeld planten die zij liet verzorgen door vrijwilligers onder het motto In Bloemenkracht ligt onze macht!“. 

Reijnvaan woonde in Oud-West in de Eerste Helmersstraat op nummer 97, tegenover het ziekenhuis waar zij werkte. Ze stierf in 1920 aan de Spaanse griep.

De Zaak Muurbloem wil vrouwen zichtbaar maken met hun werk in de openbare ruimte. Leerlingen van het nabijgelegen Huygens College hebben de opdracht gekregen voor het bordontwerp. Zij hebben zestien ontwerpen gemaakt, waaruit buurtbewoners kunnen kiezen. Ook een vakjury zal oordelen. 

Leerlingen van het Huygens College presenteren woensdag 15 november om 14.00 uur de ontwerpen in De Hallen. De ontwerpen zijn daarna tot 30 november te zien.