Augustanahof maakt weer kans op prijs

Een vleugel van de Augustanahof. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Augustanahof bij het Erasmuspark is opnieuw genomineerd voor een prijs. De verbouwde voormalige Augustanakerk met sociale huurwoningen maakt kans op de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018. In Nieuw-West is het gebouw Change= voor jongeren genomineerd.

Tien projecten in Amsterdam zijn na een stemming door een publieksjury doorgedrongen tot de finale van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018. Stemmen kan alleen nog vandaag, maandag 29 oktober.

In de kerk in Bos en Lommer zijn zestien woningen gemaakt voor mensen met een krappe beurs, waarvan een aantal kwetsbaar. De jongste bewoner is 24, de oudste 94. Doel was een gemeenschap te creeëren waar zij een oogje houden op elkaar. Het gebouw heeft ook een kerkelijke- en buurtfunctie behouden. Het complex is verbouwd door architect Ponec de Winter in opdracht van de Diaconie Evangelische Lutherse Gemeente Amsterdam en Wolters Vastgoed. Hier meer over de Augustanahof.

Het gebouw Change= aan onder meer het August Allebéplein biedt woonruimte aan jongeren. “De algemene uitstraling van het blok is die van een krachtige eenheid met een helder silhouet, die aansluit bij de architectuurstijl van de achterliggende wijk, namelijk de nieuwe zakelijkheid. Die zakelijkheid wordt op het voetgangersniveau verzacht door het toepassen van veel glas, kleur en hoogwaardige materialen’”, aldus de voordracht.

De Amsterdamse Architectuurprijs werd eerder dit jaar gewonnen door de Ru Paré Community in de Chris Lebeaustraat in Nieuw-West. 

DeWestkrant