Bar Billie in Oud-West laat je wegdromen bij discomuziek

Bar Billie. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Café De Kade heeft sinds kort nieuwe eigenaren, plus een nieuwe naam. Bij Bar Billie ging Patricia terug in de tijd dat Dolce Vita van Ryan Paris een hit was, terwijl ze ondertussen het menu checkt. “Eh, spruitjes als borrelhap?”

In onze stad moet je goed uit je doppen kijken. Voor je het weet, is een restaurant omgetoverd in een supermarkt of heeft een café een andere naam gekregen. Dat laatste merkte ik toen ik zondag langs Bar Billie, Kinkerstraat 87, liep. Ik kende Billie nog als café De Kade en had uitgebreid gesproken met de eigenaren: Morris en Lewis van Breda. De twee komen uit een Amsterdams horecageslacht. Morris is mede-eigenaar van Café Helmers in de Eerste Helmersstraat, Lewis is bedrijfsleider van Lux en Weber, twee cafés in het centrum. De Kade was hun eerste gezamenlijke project.

Pretentieloos
Onlangs hebben ze het bedrijf overgedragen aan drie twintigers: broers Ryan en Damian Pronk en Santo Bakker. Santo kende Ryan van De Kade en is familie van Morris en Lewis van Breda. Toen ik er zondag langsging, zat de zaak tot de nok toe vol. Voor zover ik kon zien, was het interieur intact gebleven. Nog steeds is het er knus en pretentieloos, waardoor het een eitje is om je er thuis te voelen.

Discomuziek
De muziek was voor mij één grote trip down memory lane: Just an Illusion van Imagination, Dolce Vita van Ryan Paris. Even zag ik mezelf weer dansen in een discotheek ergens aan een Spaanse costa. Ik begreep dat bij Bar Billie op vrijdag en zaterdag de voetjes van de vloer gaan. Vanuit de open keuken zullen dan dj’s muziek uit de jaren zeventig en tachtig draaien. Leuk!

Soft porn
Om ontspannen te genieten van de gerechtjes die uit de keuken komen, is het wijs om naar boven te gaan: méér ruimte en vol zicht op de muren met platenhoezen en soft porn pictures. Het menu leunt sterk op Zuid-Europese smaken en biedt onder meer saltimbocca met spinazie en witte wijn en getruffeerde kip met savooiekool en port. Zoals overal is ook hier de burrata van de partij. De kok van Bar Billie combineert de zachte kaas met pompoen, balsamico en granaatappel (14 euro). Voor 6,50 euro extra krijg je er Franse frietjes bij. Op de kaart staan ook verschillende borrelhapjes: bitterballen, kaasstengels, ossenworst en, eh, spruitjes – uit de oven gelukkig, en met een dille-crèmefraîchesaus (6,50 euro).

DeWestkrant