Bas van der Graaf, voormalig predikant Jeruzalemkerk: ‘Grasveldje Admiralengracht is onze tuin’

(foto: Gerdine van der Graaf)
Hoogstins2024

De voormalig predikant van de Jeruzalemkerk Bas van der Graaf (56) werd naar De Baarsjes ‘geroepen’, en is vijftien jaar getuige geweest van de transformatie van de buurt. Tegenwoordig coacht hij met genoegen (onder-)zoekende Amsterdammers. In deze tweede aflevering van de rubriek Mijn West vertelt hij over zijn favoriete plekken. 

Witte de Withplein
“Voorheen was het geen plein, maar een pijpenla met een grote bocht. Er werden blokken huizen weggehaald en niet alle ruimte werd gevuld. Het Witte de Withplein moest vervolgens bewoond gaan worden, en deze interessante dynamiek heb ik voor de deur van ons huis mogen meemaken. In acht jaar tijd is het plein veel meer in balans geraakt.”

Eerste herinnering
“In 2005 werd ik gevraagd als predikant van de Jeruzalemkerk. Mijn vrouw en ik kenden De Baarsjes nauwelijks, dus we besloten er een fietstocht te maken. We vonden het heel erg lelijk, donker en unheimisch. Toen we er eenmaal woonden konden we door het lelijke heen kijken, en werd het des te mooier. Later begrepen we dat 2005 het omslagpunt was voor de buurt, die was opgestaan uit de dood.”

Zomer aan de Admiralengracht (foto: Martine de Vente)

Ontspannen
“Het grasveldje aan de Admiralengracht is onze tuin. Op twee lage stoeltjes zitten we er graag met onze voeten in het gras. Aan het water, de bootjes die voorbij varen. Het is een groenstrook waar je snel overheen zou kijken, maar als je er oog voor krijgt zijn ze overal. Om op adem te komen. Als je het goed bedenkt kun je in het groen een groot stuk van West door.”

(foto: Martine de Vente)

Goeie borrel
“Café Cook. Met natuurlijk het beste uitzicht. De hele fijne mensen daar hebben meegeholpen om het plein tot leven te brengen. Ze horen echt bij het plein, en het terras is gewoon heerlijk.”

Foto Richard Mooyman

Monument
“De Jeruzalemkerk staat voor de hele monumentale bouwstijl van de Amsterdamse School, maar is er dan ook echt een parel van. De kerk ligt verstopt en wordt steeds door nieuwe mensen ontdekt, mensen die enthousiast raken. Het is een gaaf gebouw, met een mooi verhaal en een goede bouwvisie. Naar de Bijbelse Tempel van Jeruzalem, vol van symboliek. Het werkt gewoon heel goed, en nog steeds.”

Typisch West
“Er is een groep van dominees en imams in West die elkaar eens in de zes weken ontmoeten. Samen denken we na over hoe we vanuit onze eigen tradities bij kunnen dragen aan het geheel. Ik denk dat zoiets juist in West kan en gebeurt.”