Bewoners Frederik Hendrikbuurt geven hun wijk een 8

Nassaukade/Tweede Hugo de Grootstraat (Frederik Hendrikbuurt). Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024
Uit recent leefbaarheidsonderzoek komt de Frederik Hendrikbuurt in West goed uit de bus. In Osdorp-Oost is de ‘buurttevredenheid’ echter ver te zoeken.

Nextdoor, het bedrijf achter de gelijknamige buurtapp, deed samen met medewerkers van de afdeling Sociologie van de VU onderzoek naar de leefbaarheid in Nederlandse buurten. Het onderzoek liep van 17 mei tot en met 11 juli 2022. 32.000 duizend actieve Nextdoor-gebruikers deden eraan mee.

Frederik Hendrikbuurt
Wat bleek? In de top 10 van de hoogst beoordeelde buurten van Amsterdam staan het Java- en het KNSM-eiland bovenaan. Bewoners waarderen deze eilanden gemiddeld met een 8,48. In het rijtje komt één wijk in West voor: de Frederik Hendrikbuurt, het gebied tussen de Singelgracht en Kostverlorenstraat. Deze buurt staat op nummer 9 in de ranking. Bewoners geven de wijk een 8.
Osdorp Oost
Bij de elf laagst scorende buurten in Amsterdam is Nieuw-West oververtegenwoordigd: zeven buurten uit dat lijstje liggen in dat stadsdeel. De laagste score, een 6,41, gaat naar Osdorp-Oost (Calandlaan/Lelylaan, Meer en Oever, Wildeman, Osdorpplein en omgeving). Ook Geuzenveld (6,42) en Slotermeer-Noordoost (6,45) komen slecht uit het onderzoek.

Locatie en bereikbaarheid

Om de leefbaarheid van een buurt te beoordelen, letten de Amsterdamse deelnemers aan het onderzoek vooral op een gunstige locatie en goede bereikbaarheid (72,3%). Daarna letten ze op het aanbod en de kwaliteit van voorzieningen (63,8%) en een rustige woonomgeving (63,4%).

Verschil sociale waarden
De onderzoekers hebben nader onderzoek gedaan in twee wijken, waaronder de buurt die slecht uit de bus kwam: Osdorp-Oost. Volgens hen ervaren bewoners hier ongelijkheid en verschil in sociale waarden. Bovendien merken bewoners dat het onderlinge contact met buurtgenoten ongemakkelijk loopt. Verder ervaren zij overlast en onveiligheid, vooral door plofkraken, (drugs)criminaliteit en hangjongeren. Als ‘sleutel tot een prettige leefbaarheid’ noemt VU-onderzoeker Peer Smets ‘meer ontmoetingsplaatsen, handhaving en buurtactiviteiten’.

DeWestkrant