Opnieuw hoger cijfer leefbaarheid West en Nieuw-West

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Inwoners van West geven hun buurt een 7,7. Dat cijfer is opnieuw hoger dan voorgaande jaren. Vooral in Bos en Lommer en Oud-West/De Baarsjes steeg de waardering. De tevredenheid in Nieuw-West ging ook vooruit, maar ligt met een 6,8 lager dan het gemiddelde in de stad.

Amsterdammers geven gemiddeld een 7,5 voor de leefbaarheid van hun buurt, ietsje hoger dan twee jaar geleden. West zit daar dus boven. Bij het eerste onderzoek in 2001 was dat heel anders: toen scoorde West met een 6,4 nog het laagste van de stad. Sindsdien is West het meest vooruitgegaan in waardering door bewoners.

Bos en Lommer steeg de afgelopen twee jaar naar een gemiddelde van 7,1 (+0,2), Oud-West/De Baarsjes naar 7,9 (+0,1). Op detailniveau blijkt de buurt rond het Erasmuspark met +0,6 punt naar een 7,6 de grootste stijger van de stad. Een flinke toename van de waardering was er ook in de Geuzenbuurt (+0,3 naar 7,9) en het gebied rond de Hoofdweg (+0,3 naar 7,6).

Stjgende tendens Nieuw-West

Stadsdeel Nieuw-West zette de stijgende lijn voort naar een gemiddelde van 6,8, maar blijft nog wel onder het Amsterdamse gemiddelde. De tendens is echter stijgend, volgens het rapport Wonen in Amsterdam 2017, dat is gebaseerd op een tweejaarlijks onderzoek onder Amsterdammers. Het gaat dan om zaken als veiligheid, overlast, omgang tussen bewoners, vervuiling en onderhoud.

Plus voor Overtoomse Veld en Slotervaart

In Nieuw-West gingen vooral Overtoomse Veld en Slotervaart flink vooruit. Geuzenveld-Slotermeer blijft met een gemiddelde van 6,4 achter.  De waardering voor wonen in het centrum van Amsterdam staat onder druk. Bewoners zijn daar minder positief over de toekomst van hun buurt. Dat heeft te maken met de grote toestroom van toeristen en andere bezoekers.