Jazztrio Kapok speelt in Broedplaats Lely

(beeld: YouTube)
Hoogstins2024

Nog geen plannen? Vanavond in Broedplaats Lely, de presentatie van het album Mirabel van het jazztrio Kapok (**** in De Volkskrant). Jaïr Tchong ging er alvast naar luisteren. 

Waar het uit drie conservatorium-getrainde musici bestaande Kapok tot voor kort vrijheid binnen een strak gekozen vorm zochten, opereren ze nu andersom. Vrije improvisatie is voortaan het uitgangspunt, waarbinnen wel naar schoonheid wordt gezocht. Of welgemikte lelijkheid. In ieder geval geen schools afraffelen van een rijtje van te voren gemaakte arrangementen.

Luisterend naar de plaat bedenk ik me dat het eigenlijk één lang statement tegen ‘spotifyisering’ van luistergedrag is. Mirabel werkt niet of nauwelijks op deeltjesniveau, je kan geen track isoleren om eens lekker op te swingen. Maar als het je lukt om je over te geven aan de drie spanningsbogen (van ieder vijf nummers op drie plaatkanten, kant vier bleef bewust leeg) word je na meerdere luisterbeurten ineens van alles gewaar. Als een film die je tien keer moet zien en die je tien keer verrast met nieuwe details. Of het een hardcore jazz criticus kan bekoren blijft de spannende vraag, maar je begrijpt deze move van Kapok volkomen: hoeveel jazz speelt slechts slaafs de helden van weleer na?

Donderdag 15 februari en vrijdag 16 februari presenteert Kapok in Broedplaats Lely (auditorium) hun nieuwe album Mirabel, aanvang 20.30u, toegang €17,50. Het album wordt ook op dubbelvinyl verkocht. (tekst: Jaïr Tchong)

Kapok viel regelmatig in de prijzen, zo won het trio een Edison en de NPO Radio 4-prijs.

DeWestkrant