Grachtenfestival brengt klassieke, wereldse en jazzy klanken naar (Nieuw-)West

Podium Mozaïek: een van de locaties van het Grachtenfestival. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Het Grachtenfestival in Amsterdam is het grootste klassieke muziekfestival van Nederland. Van 12 augustus tot en met 21 augustus kun je luisteren naar klassieke muziek, jazz en wereldse muziek. De musici zijn jonge talenten én professionals tot maximaal 35 jaar. Sinds de eerste (vierdaagse) editie in 1998 is het festival uitgegroeid tot een zelfstandig tiendaags festival. Het festijn omvat onder meer concerten, voorstellingen, workshops en lezingen op ruim honderd verschillende locaties. Deze plekken liggen verspreid over de hele stad, inclusief (Nieuw-)West.

Locaties
Tijdens het Grachtenfestival kun je in West bijvoorbeeld terecht bij Podium Mozaïek, Karaat, Midwest en de Vondelkerk. In Nieuw-West zijn de places to be onder meer Plein ’40-’45, Broedplaats De Vlugt en Stadsboerderij Osdorp. De prijzen van de tickets variëren van 0 euro tot meer dan 30 euro. Hier staat het volledige programma.

Opera in West
In West kun je bijvoorbeeld op 18 augustus naar een gratis buurtconcert van het Dokwerk Saxophone Quartet in Maqam. Zin in opera? Op 13, 14 en 15 augustus kun je in de Vondelkerk naar We Two, een opera over  ‘relaties in onzekere tijden’ (18,50 euro per persoon).

Jazz in Nieuw-West
In Nieuw-West kun je op 13 augustus luisteren naar de blaasmuziek van het Dianto Reed Quartet in Stadsboerderij Osdorp (18,50 euro per persoon). Op 18 augustus geven jazzmusici Sam Ghezzi en Linus Eppinger een gratis buurtconcert op Plein ’40-’45.

Gratis openingsconcert aan Sloterplas
Het festival wordt op 12 augustus geopend in Nieuw-West. Omdat het festival dit jaar zijn 25-jarig bestaan viert, wordt er bij de opening groots uitgepakt: vanaf 16.30 kan iedereen naar een gratis openingsconcert aan de boulevard van de Sloterplas. Dit muzikale programma aan de oever tegenover de Meervaart duurt tot ongeveer 21.45 uur. De Afro-Caraïbische drumband KalentuRa treedt als eerste op. Daarna volgt klassieke muziek,  onder anderen van cellist Alexander Warenberg. Vervolgens komt er een mix van stijlen: muziek uit het Midden-Oosten, hiphop, dansbare soul-funk. Tussen de optredens door worden korte verhalen voorgedragen.

 

DeWestkrant