Meer hinder door afval op straat in West en Nieuw-West

Jacob van Lennepstraat in Oud-West, februari 2021. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In West en Nieuw-West ervaren bewoners de afgelopen twee jaar fors meer overlast door vuil op straat. Van de zestien wijken in de hele stad met een rapportcijfer lager dan een 5,0 liggen er zeven in stadsdeel West en zes in stadsdeel Nieuw-West.

De cijfers komen uit het het onderzoek Wonen in Amsterdam van de gemeente en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. West en Nieuw-West zijn dus de stadsdelen waar bewoners de meeste overlast ervaren door afval op straat. 

De toename van de vervuiling op straat is vermoedelijk deels toe te schrijven aan de coronacrisis. De reiniging kampte met een hoog ziekteverzuim, terwijl veel bewoners hun woningen opruimden en grof vuil op straat zetten. De hoeveelheid lege dozen van online bestelde spullen nam ook toe. 

Tevreden
Amsterdammers gaven in 2021 gemiddeld een 7,6 aan hun buurt. De bewoners van West waarderen hun buurt iets hoger dan dat gemiddelde, in de meeste buurten in Nieuw-West is dat cijfer juist lager. In Osdorp (6,4) is de tevredenheid met 0,2 procentpunt afgenomen. Laag scoren ook Geuzenveld, Slotermeer, Sloterdijken (6,5) en Slotervaart (6,8).

Minder toeristen
Alleen in stadsdeel Centrum waren bewoners tevredener dan voorheen: ze gaven gemiddeld een 8,1. Volgens het onderzoek heeft dit te maken met het wegblijven van toeristen en andere bezoekers als gevolg van corona, waardoor ook de overlast afnam.