Overlast vakantieverhuur zet waardering West onder druk

Toeristen wachten op de tram in de Bilderdijkstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Bewoners van West waarderen de leefbaarheid in hun buurt gemiddeld met een 7,7. Dat is een hoger cijfer dan het Amsterdams gemiddelde (7,5). Maar in buurten aan de rand van het centrum staat de waardering onder druk als gevolg van overlast door vakantieverhuur. Dat blijkt uit het tweejaarlijks onderzoek naar leefbaarheid in de Amsterdamse buurten.

In tien van de negentien wijken in West geeft tussen de 30% en 50% van de bewoners aan ‘veel tot enige overlast’ te ondervinden van vakantieverhuur. Bewoners zijn minder optimistisch geworden over de toekomst van hun buurt. Dat geldt met name voor de Kinkerbuurt, Helmersbuurt/Vondelbuurt en Overtoomse Sluis. In de Kinkerbuurt en Da Costabuurt neemt de buurtbetrokkenheid ook af.

De tevredenheid in stadsdeel West is over een langere periode fors vooruit gegaan. Het rapportcijfer ging van een 6,3 in 2001 naar een 7,7 nu. Maar in een aantal buurten lijkt nu sprake van een kentering, waarbij overlast door vakantieverhuur een rol speelt. Het onderzoek gaat verder onder andere in op de staat van de openbare ruimte en veiligheid. De overlast door vervuiling is in West toegenomen, evenals elders in de stad.

Nieuw-West blijft achter

Nieuw-West is het enige stadsdeel van Amsterdam met een gemiddeld cijfer onder de 7: een 6,7. In 2001 gaven bewoners nog een 6,5; de waardering is sindsdien maar mondjesmaat vooruit gegaan. Bewoners in Geuzenveld-Slotermeer zijn het minst tevreden (6,4). Het onderzoek Wonen in Amsterdam is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

DeWestkrant