Huurdersorganisaties vrezen toename hinder vakantieverhuur in West

Nu zijn er weinig toeristen, maar de vrees bestaat dat overlast door vakantieverhuur zal toenemen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Huurdersorganisaties waarschuwen voor een toename van overlast door vakantieverhuur in West. De gemeente wil vakantieverhuur verbieden in delen van het centrum, maar dat zal volgens het Huurders Netwerk Amsterdam leiden tot het verplaatsen van het probleem. Het netwerk bepleit een algeheel verbod op vakantieverhuur in de stad, zoals in de gemeente Den Haag. 

‘Teleurstellend’ noemen de huurdersorganisaties -waaronder een aantal in West- het besluit van het college van B en W om woningverhuur via platforms als Airbnb uitsluitend in drie wijken in het centrum te verbieden. Het Huurders Netwerk Amsterdam stelt dat vakantieverhuur ten koste gaat van de woningvoorraad, terwijl er zestigduizend mensen op zoek zijn naar een huis in de stad. 

Overlast is een andere belangrijke reden om vakantieverhuur te verbieden, stellen de organisaties. Het probleem zou slechts worden verplaatst door vakantieverhuur alleen te verbieden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en Grachtengordel-Zuid. Eerder was ook sprake van een verbod in de Kinkerbuurt, maar daar is de overlast volgens de gemeente niet groot genoeg.