Geen verbod op vakantieverhuur in Kinkerbuurt

Kinkerstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Vakantieverhuur in de Kinkerbuurt blijft onder voorwaarden mogelijk. Het college van B en W vindt de overlast in deze buurt in West niet groot genoeg voor een verbod. In het centrum wordt vakantieverhuur via Airbnb en andere platforms in drie wijken vanaf 1 juli wel verboden.

In 2018 nam een meerderheid van de gemeenteraad een PvdA-motie aan om vakantieverhuur te verbieden in de Kinkerbuurt, Haarlemmerbuurt en De Wallen. De gemeente kondigde destijds aan eerst een onderzoek te doen naar de overlast die bewoners ervaren van Airbnb. Momenteel is die overigens minimaal vanwege de coronacrisis.

Een verbod op toeristische verhuur komt er nu alleen in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Daar staat de leefbaarheid volgens het stadsbestuur ernstig onder druk door de vele toeristen die tijdelijk in woningen verblijven. 

De overlast in de Kinkerbuurt en andere wijken van de stad is volgens het college niet ernstig genoeg voor een verbod. Uit onderzoek bleek onlangs wel dat de leefbaarheid van wijken in West aan de rand van het centrum -waaronder de Kinkerbuurt- onder druk staat als gevolg van vakantieverhuur. 

Op het voorstel is inspraak mogelijk van 17 april tot en met 28 mei. Door een uitspraak van de Raad van State is vakantieverhuur momenteel alleen mogelijk met een vergunning. De gemeente richt een vergunningstelsel in vanaf 1 juli 2020. In Amsterdam is dan een vergunning nodig om een woning te mogen verhuren aan toeristen. In de drie verbodsgebieden worden geen vergunningen verleend. 

DeWestkrant