Proef met deelfietsen langs metrolijn in West

Fietsen bij station Sloterdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente wil een proef toestaan met deelfietsen langs stations van de metrolijn in West, inclusief Sloterdijk. Op deze plekken mogen maximaal vierhonderd fietsen komen te staan. Het experiment duurt twee jaar.

In 2017 ontstond veel hinder in West door lukraak in de openbare ruimte neergezette fietsen van verschillende bedrijven. De gemeente greep in en wil nu met gereguleerde experimenten op kleinere schaal deelfietsen toestaan. Ondernemers kunnen hiervoor voorstellen indienen. 

Doel is om te leren of- en op welke manier deelmobiliteit een toegevoegde waarde kan hebben voor de stad, zo schrijft wethouder Dijksma (verkeer en vervoer). Met de deelfietsen in West wordt met name beoogd de verbindingen te verbeteren met het Westelijk Havengebied en de Riekerpolder. 

Dijksma verwacht dat deelfietsen bijdragen aan het verbeteren van de reis van deur tot deur, het terugdringen van het bezit van een tweede fiets, het stimuleren van het openbaar vervoer en het verminderen van gebruik van auto en scooter. 

Proeven komen er ook op de Zuidas, in Zuidoost, Oost (elektrische deelfietsen) en Oost/Zuid (elektrische deelbakfietsen). In totaal gaat het om 1400 exemplaren. 

Kaart gemeente Amsterdam
DeWestkrant