Bezoek aan moskee na aanslagen in Nieuw-Zeeland

Van links naar rechts: wethouder Rutger Groot Wassink, stadsdeelvoorzitter Emre Ünver en Mehmet Gök en Yunus Tamer van moskee Haci Bayram. (Foto stadsdeel Nieuw-West)
Hoogstins2024

Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver van Nieuw-West heeft met wethouder Rutger Groot Wassink de Haci Bayram moskee in Osdorp bezocht. Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki van West ging langs bij moskee Badr in Bos en Lommer. Dit naar aanleiding van de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij zeker 49 mensen om het leven zijn gekomen.

Ünver wil dat de Islamitische gemeenschap in Amsterdam ‘weet dat de overheid naast ze staat en zich luid en duidelijk met hen uitspreekt tegen terreur’. Ook heeft hij telefonisch contact opgenomen met de andere moskeeën in Nieuw-West om hen een hart onder de riem te steken.

“Ik ben diep geschokt door deze terroristische aanslagen”, aldus Ünver. “Dit is het moment om er te zijn voor onze islamitische Amsterdammers. Om ze te troosten en om ons uit te spreken tegen moslimhaat. Samen staan we sterker. Zij die hun geloof belijden moeten worden beschermd door ons allemaal.”

“Mensen zijn bang en geschokt”, zo reageert Fenna Ulichki op Twitter. “Hier past alleen solidariteit, het krachtig veroordelen van deze brute terreuraanslag en op te staan tegen racisme en islamofobie.”

De gemeente Amsterdam neemt ‘zichtbare en onzichtbare maatregelen’ om moskeeën te beschermen. De basisteams van de politie houden moskeeën extra in de gaten. Dit gebeurt volgens de gemeente niet vanwege een concrete dreiging, maar vanwege ‘de gevoelens en ontstane onrust onder Amsterdammers’.

Burgemeester Femke Halsema heeft een bezoek gebracht aan moskee Al-Kabir in Oost. In Amsterdam hingen de vlaggen halfstok als steunbetuiging aan de slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners, inwoners van Christchurch en de rest van Nieuw-Zeeland, aldus de gemeente.

 

DeWestkrant