Bezwaar tegen bouw ’yuppenhotel’

Het 'gat van de Kinkerbuurt' is inmiddels een begrip geworden (beeld: Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De bouw van een appartementenhotel in de Kinkerbuurt stuit op tegenstand. Volgens de actiegroep Long Stay? No Way maken ruim 450 buurtbewoners officieel bezwaar tegen de wijziging van het bestemmingsplan die het bouwplan op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat en Borgerstraat mogelijk moet maken.

Na de sloop van 35 woningen ligt het stuk grond sinds 2010 braak. Er zouden 21 nieuwbouw appartementen komen, maar dat plan ging vanwege de crisis niet door. Projectontwikkelaar Van Wijnen wil er nu een hotel bouwen met 55 appartementen waar gasten maximaal zes maanden kunnen verblijven. Ook moet er horeca en een supermarkt komen.

Volgens de actiegroep wordt de buurt ’in een noodtempo omgetoverd tot een pleisterplek voor yuppen en toeristen’. Er moeten betaalbare huurwoningen worden gebouwd in plaats van een ’yuppenhotel’. Voor de sociale cohesie heeft de buurt bewoners en geen passanten nodig, stelt de groep verder.

Een vertegenwoordigster van Long Stay? No Way bracht de bezwaren dinsdagavond in tijdens een vergadering van de bestuurscommissie van stadsdeel West. Zij stelde dat de wachttijd voor een sociale huurwoning is opgelopen tot twaalf jaar. Volgens haar heeft de buurt ook geen behoefte aan een nieuwe supermarkt en meer horeca, met extra vrachtverkeer als gevolg.

DeWestkrant