Bier en Bittermix XXL (40 stuks) bij Tapwest

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024
Tapwest in Oud-West drijft op bier. Het komt uit de 33 tapkranen en zit door het eten. Naast ‘stoute dingen’, vind je er volgens Patricia ook de groenste poké bowl ooit. 

Het is makkelijk om je thuis te voelen bij Tapwest aan de Tweede Kostverlorenkade. Dat komt door de muurschildering van Eberhard van der Laan, compleet met regenboogketting en zijn vertrouwde sigaret. Zijn boodschap, ‘Blijf die lieve stad’ , staat in koeienletters op de muur. De jongen die mij bedient, zet die woorden kracht bij door zijn vriendelijkheid. Links van mij zitten twee Amsterdammers te grappen en grollen. Op de houten tafels staan lege flesjes bier met felgekleurde bloemen. Lekker vrolijk.

 

Tapzuid
Tapwest is een zaak zonder poeha, terwijl de tent toch echt is geboren in het meest kakkineuze stadsdeel van de stad: Amsterdam-Zuid. Zeven jaar geleden openden Remco Boas en zijn zoon Pim Tapzuid in de Maasstraat. Begin januari gingen de deuren van hun vestiging in Oud-West open. Samen met compagnon Evert-Jan Hubar maakten ze van het pand, waar voorheen Bar Bistro Belleami gevestigd was, ‘een buurt-bier-eetcafé met passie voor ambacht’.

33 tapkranen
De biercollectie is de unique selling point van het café. Noem een Amsterdamse brouwerij en Tapwest heeft er bier van. Bieren met namen als Blonde Bakkes, Zeebonk en Polyamorie stromen op verzoek rechtstreeks van de tap in je glas. Met 33 tapkranen en zo’n honderd verschillende blikken en flessen is de kans groot dat ook jouw favoriete bier erbij zit.

Biertip
Naast een eindeloze bierkaart is er een lunch-, borrel- en dinerkaart. Het leuke is dat bij elk gerecht op het menu een biertip staat. Lunch je met gehaktballen op zuurdesembrood, dan wordt de Mooie Nel aangeraden. Gajes schijnt de ideale match te zijn bij in honing en bier gestoofde short ribs, geroosterde Roseval aardappeltjes en een koolsalade.

Groenste poké bowl ooit
Ik dineer met een salade van linzen, sperziebonen, bimi, komkommer, vegan feta en een appel-basilicumdressing (15,50 euro). Voor 3 euro extra komt er burrata bij. Een prima maaltijd, ook al brengt de naam je wellicht op het verkeerde spoor: poké bowl. Nooit eerder zag ik de bowl in zo’n supergroene versie. Terwijl ik op mijn groenten knaag, scan ik de kaart nogmaals en bedenk ik welke stoute gerechten ik het liefst zou eten.

Patatje runderstoofvlees
Lang hoef ik daar niet over na te denken: het patatje runderstoofvlees, natuurlijk. Vlees gegaard in Natte van ’t IJ, geserveerd met oerfriet. De Tapwest Wings, in bier gemarineerde kippenvleugels, lijken me ook uit de kunst. Maar het allerleukste lijkt het me om met maximaal drie vrienden te borrelen met de Bittermix XXL: bitterballen, kaasstengels, bieterballen, calameres en vegan vlammetjes – veertig stuks in totaal (32,50 euro). Na de zoveelste salade deze week heb ik dat wel verdiend.

DeWestkrant