Cameratoezicht in deel Vondelparkbuurt

Buurt kampt met ordeverstoringen, uitgaansgeweld en drugshandel

De Roemer Visscherstraat, een van de straten waar camera's komen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Burgemeester Halsema gaat cameratoezicht instellen in een deel van de Vondelparkbuurt in West. Het gaat om het gebied nabij het Leidseplein: een deel van de Overtoom, Stadhouderskade, Vondelstraat, Tesselschadestraat en Roemer Visscherstraat. 

In toenemende mate is er sprake van overlast en criminaliteit, aldus de burgemeester. “Gezien de nabijheid van meerdere horecagelegenheden heeft het gebied veel last van openbare orde verstoringen, uitgaansgerelateerd geweld en drugshandel.” Het cameratoezicht begint op 1 maart en duurt tot en met 31 december.  

Geweldsincidenten
“De overlast en criminaliteit in de buurt zijn sinds 2020 gestegen”, zo schrijft stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki aan stadsdeelcommissie West. “Op de Stadhouderskade, het Leidsebosje en aangrenzende straten vinden op donderdag tot en met zondag na sluiting van de horeca veel geweldsincidenten plaats.”

Gevolgd en beroofd
“Vanaf het Holland Casino, gevestigd op het Max Euweplein, worden bezoekers regelmatig gevolgd om vervolgens te worden beroofd bij de parkeergarage gevestigd in de Vondelparkbuurt-Oost”, aldus Ulichki.

DeWestkrant