Cinema De Vlugt in Nieuw-West vertoont ‘Sporen van Indië’

Een lesje koloniale geschiedenis bij de liefste bios van de stad

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Het is altijd een goed idee om naar Cinema de Vlugt aan de Burgemeester de Vlugtlaan te gaan. Op 16, 23 en 30 april heb je een extra reden. Op die data draait Sporen van Indië. Dezefilmische documentaire’ laat zien hoe het Indische verleden Nederland voorgoed heeft veranderd.

Cinema De Vlugt aan de Burgemeester de Vlugtlaan is een filmhuis als geen ander. Zoals ik eerder schreef, kun je er liggend films kijken uit de hele wereld; van Hollywood tot Tollywood. De eigenaren doen er alles aan om inclusief en laagdrempelig te zijn. Heb je een Stadspas, dan kun je per jaar drie keer voor één euro naar de film.

Korting met Stadspas
Het liefst zouden de eigenaren een stap verder gaan. “Sommige buurtbewoners hebben weinig geld, maar komen toch niet in aanmerking voor een Stadspas. Vaak gaat het om mensen die in de schuldsanering zetten. We willen zorgen dat ook zij naar de film kunnen gaan. We vinden het belangrijk dat iedereen dit kan doen: het is echt een uitje en nog leerzaam ook. Films vergroten je wereld.”

Vier eeuwen koloniale geschiedenis
Daar is geen speld tussen te krijgen! Films bieden een venster op de wereld én helpen om je eigen wereld beter te begrijpen. Dit realiseerde ik me weer toen ik Sporen van Indië zag, de ‘filmische documentaire’ van Reda van der Putten. Hans Goedkoop, bekend van het geschiedenisprogramma Andere Tijden, schreef het script en is de presentator. Hij neemt de kijkers mee door vier eeuwen koloniale geschiedenis in Nederlands-Indië. Als een geduldige geschiedenisleraar vertelt hij over de VOC, de Japanse bezetting, de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en het vertrek uit de voormalige kolonie.

Indisch bloed
Vervolgens beschrijft hij hoe dit Indische verleden het huidige Nederland voorgoed heeft veranderd. Na vier eeuwen gemeenschappelijke geschiedenis heeft bijna 10 procent van de Nederlanders Indisch bloed in de familie. Sporen van Indië blijken niet alleen uit de samenstelling van de bevolking (Molukkers, Indo’s, Peranakan-Chinezen), maar bijvoorbeeld ook uit het eten, de muziek en de kunst.

Trassi-express
De makers laten de band tussen Indië en Nederland zien door in te zoomen op Amersfoort, ‘zomaar een stad midden in Nederland’. Ze hadden zich net zo goed kunnen focussen op Amsterdam. Vooral in West en Nieuw-West struikel je over sporen van Indië. Wist je bijvoorbeeld dat tramlijn 13 naar Slotermeer vroeger de trassi-express werd genoemd? Tussen 1945 en midden jaren zestig verlieten namelijk zo’n 350.000 mensen de kolonie, waaronder witte en getinte Nederlanders (Indo’s). Een groot deel van hen belandde in Geuzenveld en Slotermeer. In dit artikel lees je meer.

Speeldata
Sporen van Indië is maar in een paar filmhuizen te zien. Gelet op de Indische ziel van Nieuw-West klopt het als een bus dat de documentaire ook te zien zal zijn in het enige filmhuis van dit stadsdeel: Cinema de Vlugt. De speeldata zijn 16, 23 en 30 april (15.30 uur).

DeWestkrant