De Kit: dé nieuwe plek voor bewoners in de Kolenkit – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Een poosje geleden liep ik bij De Kit naar binnen, het nieuwe buurthuis van de Kolenkit. De bovenzaal zat gezellig vol kletsende mensen uit de buurt, onder het genot van een kopje thee of koffie. Beneden stonden opgemaakte tafels vol met groente of fruit. Aanwezigen waren op De Groene Kans afgekomen; een mooi project, wat goed is tegen verspilling van voedsel en voor de sociale cohesie in de wijk en voor de portemonnee. Elke dinsdag wordt de Groene Kans in De Kit georganiseerd, en ik kwam helpen. Medewerkers van de Groene Kans haalden overgebleven groente en fruit, dat nog van goede kwaliteit is, op uit de Markthallen en bewoners konden dit vrijblijvend meenemen.

Je kreeg als bezoeker een getal mee. Vervolgens werd er met een bingomachine nummers getrokken. Je raadt het al; als jouw nummer op het een bingoballetje stond, mocht je naar beneden fruit en groente halen. Dit maakte het veel leuker dan gewoon tassen weggeven. Mensen raken namelijk met elkaar in gesprek, wat bijdraagt aan een prettig gevoel in de wijk. De vrijwilligers die het eten uitdelen kenden iedereen bij naam, en vroegen vol interesse aan elkaar hoe het gaat.

Zo zijn er meer anekdotes uit Buurthuis de Kit, gelegen aan de Bos en Lommerweg 380, met een enorm opvallende gevel. Wanneer je erlangs loopt zie je meteen dat daar iets moois gebeurt. De programma’s in het buurthuis worden door de buurt zelf gemaakt. Door bewoners, voor bewoners. Ik durf wel te stellen dat de Kolenkitbuurt de meest actieve bewoners van Nederland kent, met een enorme betrokkenheid en liefde voor de medebewoners in hun buurt. Dit blijkt wel uit het overvolle programma in De Kit en de interactie die ik zelf mocht aanschouwen.

Er is bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding voor jongeren, ontmoeting voor ouderen en activiteiten voor vrouwen. Ook de wijkagent, het jongeren servicepunt en de Mevlana moskee hebben een vast moment in de week. De Kolenkitkrant en radio Kolenkit hebben hier ook hun studio en redactie. De buurtvaders die rondes in de wijk lopen, ter bevordering van de veiligheid, zijn altijd op een vast moment aanwezig. En er worden taallessen gegeven, onder meer aan de bewoners van de noodopvang locatie voor asielzoekers in hostel-WOW. Hoe mooi is dat?

Ook jij kan in De Kit initiatieven nemen!
“De stad is van ons allemaal” is een prachtig idee, maar dit kan niet zonder een plek om samen te komen en activiteiten te organiseren. Daarom ben ik blij dat in de Kolenkitbuurt bewoners nu terecht kunnen bij buurthuis De Kit. Er is altijd ruimte voor nieuwe initiatieven. Wil je ontdekken hoe jij aan de slag kan bij De Kit? Schroom niet en kom langs. De opening op vrijdag 19 april is daar een goede gelegenheid voor. Samen met de gebruikers van De Kit en de bewoners zal ik de officiële opening doen. De inloop start om 16.00 uur, de officiële opening is om 17.00 uur. Met muziek, hapjes van de Kolenkitkoks, goochelaar Magic Nape en nog veel meer gezelligheid. Je hoeft je niet aan te melden. Kom jij ook?