Digitaal bord met ‘Te luid’ voor herriemakers verkeer

Het digitale waarschuwingsbord op de Stadhouderskade. Bij te veel herrie licht de tekst 'Te luid' op. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente plaatst geluidsmeters en digitale borden op enkele plekken met veel geluidshinder door auto’s en motoren. Het gaat om de Stadhouderskade ter hoogte van de PC Hooftstraat (inmiddels geplaatst) en later deze maand ook op Tussen Meer in Nieuw-West, de Europaboulevard in Zuid en de Molenaarsweg in Noord.

Boetes zullen niet worden opgelegd. Het gaat om een proef waarbij de automobilist en motorrijder die te veel herrie veroorzaken een digitale display krijgen te zien met de tekst ‘Te luid’. De digitale borden zijn volgens de gemeente onderdeel van een bredere Amsterdamse aanpak tegen overlast van luidruchtige voertuigen.

Een te hoog geluidsniveau betekent 83 decibel of meer. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat motorfietsen de grootste bron van geluidshinder zijn in de stad. Van de volwassen Amsterdammers ondervindt 19 procent ernstige geluidshinder door motorfietsen, aldus de gemeente. Ook geluiden van brom- en snorfietsen en andere voertuigen leiden tot hinder. 

De gemeente zegt de overlast zo veel mogelijk te willen beperken, mede omdat langdurige blootstelling aan geluid een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat extreem lawaai van voertuigen vooral wordt veroorzaakt door fout gedrag van de bestuurder, zoals te snel optrekken of het gebruik van illegale uitlaten die veel herrie maken.

De gemeente hoopt op gedragsverandering als de bestuurder het bericht ‘Te luid’ te zien krijgt op het digitale bord. Met andere grote steden studeert de gemeente op meer maatregelen, zoals een eenvoudigere manier van handhaven en een onderzoek naar een lawaaiflitspaal die voor overtreders wel een boete kan opleveren. 

DeWestkrant