Lawaai overkant teistert Silodam

Hoogstins2024
Bewoners van de Silodam hebben in toenemende mate last van evenementen op of aan de overkant van het IJ, zoals Valtifest, Volt en Encore. In een brief aan de voorzitters van stadsdeel Noord, hun ‘eigen’ stadsdeel West en de centrale stad, stellen zij dat zij de lawaaioverlast inmiddels beschouwen als terreur. Ze doelen daarmee op festivals met afterparty’s op de NDSM-werf, horecagelegenheden met versterkte muziek en open deuren, illegale party’s, partyschepen en illegale straatraces.
De bewoners zeggen vaak in het weekend hun appartement te ontvluchten wegens het gebeuk en gedreun. Dat zij zo veel last hebben van wat er aan ‘de overkant’ gebeurt, komt volgens door hen geraadpleegde geluidexperts doordat water akoestisch harder is dan grond. Geluid wordt niet opgenomen door het water en er zijn op het water geen objecten die geluid kunnen tegenhouden. Hierdoor zou het geluid aan de Silodam net zo hard of zelfs harder zijn dan op de NDSM-werf, waar het geproduceerd wordt.
Niet alleen hebben de dambewoners last van de festiviteiten zelf, maar ook van het vaarverkeer er naartoe: ‘sloepen met brallende passagiers en keihard versterkte muziek’. En ondanks dat de festivals om 11 uur sluiten, is er daarna het lawaai van het afbreken.
Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de toekomstige bewoners van de 1500 nieuwe woningen aan de Houthavens willen de briefschrijvers maatregelen, zoals betere handhaving -met name op het water- en het terugschroeven van het aantal vergunningen. De gemeente heeft al laten weten een bezig te zijn met een reactie.
DeWestkrant