Dit kun je eten op de kermis (soms heel verrassend!)

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Love it, or hate it, om de kermis bij het Westerpark kun je momenteel niet heen. Voor de laatste trends op het gebied van kermis-food struinde Patricia de kermis op het Westergasterrein af.

Toen ik opgroeide in het tergende Alphen aan den Rijn was de kermis een hoogtepunt in mijn leven. Stoer doen bij de botsauto’s, knetterhard krijsen in een achtbaantje, misselijk worden van de combi oliebol, bier en suikerspin. Inmiddels kick ik niet meer op de kermis, maar erger ik me een beetje aan al die kleuren, lichten en geluiden.

Aanval
Wat kermis-view betreft zitten we front row als de kermis op het Westergasterrein er weer is. Vanuit drie hoog aan de Haarlemmerweg kijken we bijna recht tegen de strottenhoofdjes van blèrende kermisgangers aan. Vandaag besloot ik de aanval te openen in plaats van te vloeken/vluchten/verdrinken in zelfmedelijden. De kermis blijft nog tot en met 18 maart. Dan kan ik toch op zijn minst checken wat er zoal te eten is. Wie weet spot ik nog een trend.

Curly chips
In de buurt van Pacific Parc blijkt een wagen met oldskool-snoepgoed te staan: snoepkettingen, spekken, kaneelstokken. Daarnaast walmt de frituur. Oliebollen bij de ene zaak, friet bij de andere. Bij het water worden Vietnamese loempia’s en suikerspinnen verkocht. Voor circa 20 euro heb je een emmer suikerspin. Dát kon in mijn tijd nog niet. De curly chips en churros iets verderop waren er toen evenmin.

Kunstproject
Als ik richting de Space Jam loop, een 40 meter hoge zweefmolen, ontdek ik bij de TonTon Club ‘De Koude Kermis’. Een kunstproject van Dropstuff, zo blijkt. Deze organisatie uit Hilversum verspreidt mediakunst in de publieke ruimte. Op de Koude Kermis staan attracties die onder handen zijn genomen of volledig nieuw zijn ontwikkeld: volkscultuur meets high art en high tech.

ZOET
Op Lowlands van vorig jaar liet Dropstuff zien wat dat inhoudt. De organisatie lanceerde daar ‘Grab the pussy’, een installatie waarbij je uit een ouderwetse kermisautomaat gebreide katjes kan proberen te grijpen. Grab the Pussy staat onder meer met draaimolen Carnaval des Moutons en suikerspinkraam ZOET op het Westergasterrein. ZOET ‘speelt’ met de vele E-nummers in ons eten. Je kunt er suikerspinnen kopen met de smaak van een E-nummer. Hoe die nummers smaken, zegt de ‘suikerspinman’ niet, maar de bijnamen van de E-nummers verraden wel iets. Super origineel, natuurlijk. Baanbrekend op het gebied van kermis-food. Bespeur ik hier het begin van een trend?
https://dropstuff.nl/project/de-koude-kermis/