Dit mag je niet missen tijdens het Weekend van De Rollende Keukens

Rollende Keukens
Foto Marjolein van der Klaauw
Hoogstins2024

De banden worden opgepompt, de motoren worden gesmeerd und los geht es. Voor je het weet, rollen er weer keukens naar het Westerpark. Wat mag je zeker niet missen in de periode van woensdag 9 tot en met zondag 13 mei?

Ooit was het een culinair ‘trailercampje’, maar inmiddels is het festijn behoorlijk uitgedijd en is het aanbod duizelingwekkend. De koks van de Rollende Keukens wokken, grillen, frituren en stomen. Of je nu trek hebt in oesters, insecten of varkenspoten; op het meest gekopieerde festival van Nederland vind je het. Ik kreeg een preview van de voorlopige line-up en selecteerde na eindeloos intern wikken en wegen vijf uitschieters.

FlowYo
Bij deze bar gaat zuivel van Hollandse bodem over de toog: biologische en/of lactosevrije yoghurt dan wel frozen yoghurt. Dat ‘ijsje’ is mijn favoriet: de textuur van soft ice, maar minder vet – want: gebaseerd op magere yoghurt. Naar keuze toppings van stukjes fruit, noten, cruesli en/of snoepgoed. Allemachtig, daar word je toch blij van?
https://www.facebook.com/flowyoghurt/

Mr. Blou I Love You
Faycal Souid, beter bekend als Mr. Blou, leerde het koksvak in sterrenzaken als hotel Okura en restaurant Bridges. Zijn grote inspiratiebron is Yotam Ottolenghi. Sinds The Guardian een artikel schreef over de falafelwrap uit zijn kraam aan de Elandsgracht is die snack razend populair. Zijn wraps met scharrelkip zijn ook niet aan te slepen. Beide ‘pakketjes’ worden geserveerd met veel extra’s, waaronder hummus en granaatappelpitjes.
https://www.facebook.com/mrblouiloveyou/

Pita Queen
Dit bedrijf heeft een vaste stek op de foodmarket van de Zuidas (Market 33) en op de Overtoom (David Lloyd). Het culinaire geweten ervan is Mohamed Mahraoui, een chef die eerder werkte bij Bo Cinq, een restaurant dat ooit op de Prinsengracht zat. Zijn pitabroodjes – spelt, volkoren, glutenvrij – hebben spannend beleg; van smashed avocado met feta biscuits tot pulled beef met zuurkool, appel en mango chutney. De salades zijn trouwens ook prima-de-luxe, bijvoorbeeld die met kip van de BBQ, curry cream en gember.
https://www.facebook.com/pitaqueennederland/

Pastéchi Caribé
In Rotterdam struikel je erover, maar in Amsterdam moet je harder zoeken naar Antilliaans streetfood. Grijp je kans en verdiep je op het Westergasterrein eens in deze swingende keuken. Neem een pasteitje met kip, rund of tonijn en sluit af met een stuk ananastaart. Wie weet zijn er ook Johnny Cakes met kaas, donut-look-a-likes die lekker weghappen met ijskoud bier.
https://www.facebook.com/Pastéchi-Caribé-825487430799601/

Smokey Goodness
BBQ voor en door binken (m/v). Factor van betekenis op het festivalterrein en niet te missen door de loeigrote smokers,het varken aan het spit en de lange rij wachtenden voor de pulled pork sandwich – een van de bestsellers.
https://www.facebook.com/SmokeyGoodness/

DeWestkrant