Dode vissen in Nieuw-West en West, mogelijk door vuil op straat

Foto Arent van Wassenaer
Hoogstins2024

Bij Waternet zijn de afgelopen tijd meldingen binnengekomen van dode vissen in Nieuw-West en West. Dode vissen zijn gezien onder meer in de Haarlemmervaart en tussen het Gerbrandypark en Plein ’40-’45. De sterfte is mogelijk het gevolg van vuil op straat dat door hevige regen in sloten terecht is gekomen. 

Lezer Arent van Wassenaer maakte in het weekend een wandeling langs de Burgemeester van Tienhovengracht en Erasmusgracht en zag veel vissterfte. ‘Honderden dode vissen in alle soorten en maten, vooral vanaf het Gerbrandypark tot Plein ’40-’45’. Bij Waternet zijn ook meldingen binnengekomen over vissterfte bij onder meer de Van Gentstraat, Molenwerf, Jan Tooropstraat, Burgemeester Fockstraat, Albardagracht en Arendonksingel. 

Vuil na regenbui in sloot
Waternet vermoedt dat de sterfte het gevolg is van de lange droogte, waardoor zich veel viezigheid op de wegen heeft verzameld. Na een regenbui die volgt op een periode van droogte, gaat dat vuil allemaal tegelijk via putten richting sloten. Het gaat dan om onder meer olie, afval en verf, aldus een woordvoerster. “Dit is wat er hoogstwaarschijnlijk is gebeurd.” Een lek in de riolering wordt niet uitgesloten, dat wordt nog onderzocht.

Klimaatverandering
Lange periodes van droogte in combinatie met hevige regen is een van de gevolgen van de klimaatverandering, zo stelt de woordvoerster. “Het water wordt ook warmer en dan krijgen vissen minder zuurstof. Lange droge periodes in combinatie met overstort zorgt voor de verontreiniging in de sloten. Wij proberen altijd mensen te adviseren om geen chemische stoffen in de kolken -putten in de volksmond- te laten spoelen zoals verfrollers. Maar ook het wassen van je auto op straat waarbij het water de kolk ingaat heeft een grote impact op het vervuilen van de sloten.”

Dode vissen binnen Amsterdam kunnen worden gemeld via de Meldkamer van Waternet op nummer 0900 93 94. De vissen worden weggehaald door Waternet.

DeWestkrant