Eenpersoonsactie tegen huurverhoging in Westerpark

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

De Staatsliedenbuurt in Westerpark is van oudsher een vrij activistische buurt. Af en toe komt die oorspronkelijke aard weer naar boven, zoals bij de actie van ambachtsvrouw Hannie de Keijzer in de Van Hallstraat.

Loop je door de Van Hallstraat, dan kun je het pand van Het Mooie Werk niet missen. Het is de werkplaats van Hannie de Keijzer, een specialiste in decoratie- en restauratieschilderwerk. Dit ambachtelijke werk doet ze al 35 jaar. Haar bedrijf heeft inmiddels de status van een erkend leerwerkbedrijf. Sinds afgelopen vrijdag valt haar pand extra op door de leuzen die ze erop heeft geschilderd. Met haar teksten over ‘graaiflatie’ richt ze haar pijlen op woningbouwvereniging Rochdale.

Handtekeningenlijst
Volgens haar is Rochdale in Westerpark ‘de grootste verhuurder van woningen en van voornamelijk kleine bedrijfruimtes’. Op 23 augustus heeft Hannie een brief naar deze organisatie gestuurd, waarin ze bezwaar maakt tegen de aangekondigde huurverhoging voor 2023. Op donderdag 31 augustus en vrijdag 1 september wil ze haar twee stagiaires de hele dag laten rond fietsen met een handtekeningenlijst. Deze lijst wil ze de woningbouwvereniging aanbieden ‘om hiermee te onderhandelen’.

‘Nee’ tegen huurverhoging
In 2021 kreeg ze een huurverhoging van 2,1%, het jaar daarna van 8,7% en in 2023: van 6,1 %. Ze wil de huurverhoging niet betalen. “Ik moet me nu verantwoorden waarom ik die 6,1% huurverhoging niet wil betalen, maar dat is de omgedraaide wereld. U moet zich verantwoorden voor het onnodig opdrijven van de huurprijs.” Ze vindt dat Rochdale een verhoging vraagt ‘gewoon omdat het kan’. Ze vervolgt: “U weet net als ik dat er nooit en te nimmer een huurdeflatie volgt. Dit is dus niets anders dan graaiflatie.” Hannie roept andere ondernemers/ZZP’ers in Westerpark op om ook ‘nee’ te zeggen tegen de huurverhoging.

Vrijstaat
In de jaren tachtig was de Staatsliedenbuurt een soort van vrijstaat waar krakers, punkers en andere bewoners zich weinig aantrokken van het gezag. De toenmalige burgemeester Van Thijn werd eind 1984 zelfs hardhandig de buurt uitgezet. Met de komst van vele koopwoningen en hippe horeca, werd de wijk braver. Maar af en toe laat de buurt zijn ware aard weer zien. Hannie’s actie is daar een voorbeeld van.