Lach, traan en liedjes bij inwijding Maarten van Roozendaalplein

Weduwe Eva Bauknecht spreekt de vele bezoekers toe voor de onthulling van het naambord. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Met optredens van onder meer Ricky Koole, Paul de Munnik en Lucretia van der Vloot is vrijdagmiddag het Maarten van Roozendaalplein in Oud-West ingewijd. Weduwe Eva Bauknecht onthulde het naambord boven het terras van café Tapwest aan de Tweede Kosverlorenkade.

De kleinkunstenaar, liedschrijver, zanger én buurtbewoner Maarten van Roozendaal overleed in 2013 op 51-jarige leeftijd. Hij woonde in Oud-West en stapte wel eens binnen in de kroeg die destijds op deze plek zat. Eigenaar en muziekliefhebber Remco Boas van café Tapwest dat hier begin dit jaar de deuren opende, vatte het plan op om het pleintje van zijn terras naar hem te vernoemen. “Ik vind dat Maarten gewoon een plein verdient.”

Nabestaanden, vrienden, collega’s en fans van Maarten van Roozendaal waren vrijdagmiddag in groten getale naar de onthulling gekomen. Weduwe Eva Bauknecht trok het doek over het naambord weg onder luid applaus. Volgens Boas mocht het bord vooral niet lijken op een officieel straatnaambord. De gemeente liet weten dat het gaat om een ‘symbolische vernoeming’, en dat de naam nergens wordt geregistreerd. Boas hoopt dat het op den duur ook officieel kan worden geregeld.

Het legde allesbehalve een grauwsluier over de onthulling. Er werd gelachen, gedronken en een traan weggepinkt bij de liedjes die door vrienden werden gezongen, en het weerzien van bekenden. Dat bordje met zijn naam was waarschijnlijk niets geweest voor Maarten van Roozendaal, denkt cafébaas Boas. Maar hij vermoedt dat hij het toch erg leuk had gevonden. 

Een meisje kijkt vanaf een bovengelegen woning naar de feestelijkheden rond het nieuwe naambord. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant