Het Maarten van Roozendaalplein is (voorlopig?) niet meer

Het terras van Tapwest dat werd omgedoopt in Maarten van Roozendaalplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Met optredens van Ricky Koole, Paul de Munnik en Lucretia van der Vloot werd eind augustus het Maarten van Roozendaalplein in Oud-West ingewijd. Maar het naambord is verdwenen en initiatiefnemer café Tapwest heeft de deuren gesloten. 

De kleinkunstenaar, liedschrijver, zanger én buurtbewoner Maarten van Roozendaal overleed in 2013 op 51-jarige leeftijd. Hij woonde in Oud-West en stapte wel eens binnen in de kroeg die destijds op deze plek zat aan de Tweede Kostverlorenkade. 

Eigenaar Remco Boas van Tapwest vatte het plan op om het pleintje van zijn terras te vernoemen naar Van Roozendaal. Een plan dat werd opgepikt door landelijke media. Stadsdeel West reageerde minder enthousiast en liet weten dat het ging om een ‘symbolische vernoeming’, en dat de naam nergens wordt geregistreerd. 

Het naambordje is weggehaald op verzoek van de Vereniging van Eigenaren (VVE) van het gebouw, zo laat Boas aan De Westkrant weten. Hij hoopt dat het pleintje later alsnog officieel kan worden vernoemd naar Van Roozendaal. Boas spant zich daarvoor in bij de gemeente, zo laat hij weten.

Boas zegt dat hij met veel pijn en verdriet Tapwest -na een dure verbouwing pas open sinds januari– heeft besloten om te sluiten. Hij wist niet dat de kade jarenlang opengebroken zou worden toen hij de zaak overnam van de vorige uitbaters, aldus Boas. “Niemand heeft me dat verteld”.

Het vooruitzicht om jarenlang in een ‘zandbak’ te zitten vond hij te onzeker en daarom heeft hij besloten zijn verlies te nemen, aldus Boas. “Ik ben ongeveer alles kwijtgeraakt wat ik de afgelopen jaren bijelkaar heb verdiend.” Boas gaat door met zijn Tapzuid in Maasstraat. Ooit hoopt hij weer met een nieuwe Tapwest op een andere plek in West terug te komen.

Op de plek van Tapwest heeft een nieuwe zaak inmiddels de deuren geopend.

DeWestkrant