Eten delen met de buren

Bewoners van De Bogt/Westerbeer aan tafel bij Spaarndammereten (foto: Fanney Rutten)
Hoogstins2024

SpaarndammerEten is terug van weggeweest en zondag prominent aanwezig op de SpaarndammerSouk met een bake-sale. Fanney Rutten schoof onlangs aan bij initiatiefnemers Ada Stolvoort en Perry Couprie.

Toen er ongeveer vijf jaar geleden in de Spaarndammerbuurt een groot aantal nieuwe bewoners hun huizen betrok, werd het buurtinitiatief SpaarndammerBuren gestart. Van daaruit kwam weer SpaarndammerEten, waar buren bij elkaar aanschuiven om een zelf bereide maaltijd te nuttigen.

In de Bogt/Westerbeer zit in de eetzaal een tiental mensen om een grote tafel- ditmaal vooral ouderen. In hun midden zitten Ada Stolvoort en Perry Couprie, twee van de initiatiefnemers van SpaarndammerEten. Alleen Gabi Gaffron ontbreekt. Een aantal jaar geleden begonnen zij met dit initiatief, dat volgens de Facebook-pagina zegt te streven naar het worden van echte Spaarndammer-foodies. Wegens ziekte bij Ada waren ze er even tussenuit, maar zijn ze sinds oktober “weer helemaal terug”.

Eenmaal per maand, of eens in de zes weken, organiseren zij een eetgelegenheid voor bewoners van de Spaarndammerbuurt. Ada en de andere organisatoren zorgen voor een locatie en het nodige eetgerei, de deelnemers zorgen voor het eten. “We vinden het belangrijk om bij te dragen aan de buurtcohesie”, aldus Ada. “Iedereen is welkom.”

De avonden zijn op verschillende locaties, en af en toe nemen ze deel aan andere evenementen. Ze doen bijvoorbeeld ook mee aan de Souk-markt, de eerste buurtmarkt in de Spaarndammerbuurt. “We gaan lekkere hapjes maken en de opbrengst gaat naar het goede doel.”

In de Bogt/Westerbeer gaat het er net iets anders aan toe dan gewoonlijk. Ada en haar compagnons waren uitgenodigd door het tehuis om een etentje te organiseren, en dat deden ze met alle liefde. De bewoners vinden het gezellig, er wordt goed gelachen en gesmuld van de heksensoep en het brood met smeersels dat op tafel staat. Op de door Perry gemaakte appelflappen moeten ze nog even wachten, maar ze kunnen hun handen er niet van af houden.

Meer weten over Spaarndammereten? Mail naar: aanmelden@spaarndammereten.nl