Februaristaking herdacht in Oud-West bij monument verzetsheld Dirk van Nimwegen

In de Borgerstraat herdachten tientallen aanwezigen de Februaristaking van 1941. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Tientallen aanwezigen woonden zondagmiddag in Oud-West de lokale herdenking van de Februaristaking bij. Dit gebeurde in de Borgerstraat bij de herdenkingsplaquette voor verzetsheld Dirk van Nimwegen. Hij was een van de initiatiefnemers van de door de Communistische Partij Nederland georganiseerde staking op 25 februari 1941 als protest tegen de jodenvervolging door de bezetter.

Van Nimwegen werkte bij de Stadsreiniging aan de Bilderdijkkade. Hij sprak de avond voor de staking circa 250 aanwezigen toe op de Noordermarkt. Zondagmiddag waren er toespraken van onder meer een leerling van de Annie M.G. Schmidtschool en dagelijks bestuurder Ester Fabriek van stadsdeel West, die vertelde dat haar oma de oorlog heeft overleefd omdat ze door de Russen is bevrijd uit een concentratiekamp. Er werd een minuut stilte gehouden en bloemen gelegd bij de plaquette voor Dirk van Nimwegen.

Herdenking in Nieuw-West afgeblazen
De lokale herdenking in Nieuw-West bij het monument voor Willem Kraan is afgeblazen. Volgens het organiserende comité is dit gebeurd vanwege de kans op onrust. “Aanleiding is een retweet van een hoge bestuursfunctionaris binnen het stadsdeel met daarin een oproep tot een Februari-intifada ter ondersteuning van het Palestijnse verzet”, aldus het comité in een verklaring. Een dergelijke oproep polariseert en speelt groepen uiteen, zo stelt het comité.
De centrale herdenking is bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in het centrum van Amsterdam. 

Bloemen bij de plaquette voor verzetsman Dirk van Nimwegen. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant