Fietsers op de rijbaan: dat is heel erg wennen

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

In de J.P. Heijestraat zijn de fietspaden versperd met betonblokken en hekken. Borden wijzen erop dat fietsers vanaf nu op de rijbaan moeten rijden, en dat het fietspad een voetpad is geworden. Het is heel erg wennen voor iedereen, zo bleek vanochtend.

Nu het fietspad is afgesloten, besluit een stel fietsers razendsnel om toch maar over de stoep te rijden, in plaats van op de rijbaan. Andere fietsers rijden op de weg alsof ze nooit anders hebben gedaan. Automobilisten moeten langzaam rijden en extra goed opletten; vanaf nu zijn ze ‘te gast’ in de J.P. Heijestraat. (Tekst gaat verder na de foto)

Deze fietsers kozen vrijdagochtend toch voor de stoep. (Foto Richard Mooyman)

Met deze maatregel wil de gemeente meer ruimte maken voor fietsers en voetgangers om elkaar op een veilige afstand van 1,5 meter te passeren. Dat is moeilijk op de krappe fietspaden en stoepen van deze drukke straat in Oud-West met veel winkels en horeca.

De gemeente wil op meer punten in de stad met verkeersmaatregelen de kans op coronabesmetting beperken. Wat dat betreft vormt de J.P. Heijestraat die met de Eerste van Swindenstraat in Oost de primeur heeft, ook een proeftuin voor de rest van de stad. 

De maatregel wordt alleen genomen in straten waar maximaal 30 km/u mag worden gereden. Dat kan betekenen dat de maximum-snelheid wordt verlaagd. Het gaat vooralsnog om tijdelijke maatregelen tot en met eind oktober. 

De Fietsersbond Amsterdam is kritisch. De bond noemt de tijdelijke coronamaatregel begrijpelijk. “Maar ook best eng met parkeerstrook, vrachtauto’s en beperkte ruimte. Vooral voor kwetsbare fietsers. Wat ons betreft kunnen die beter, als fietser te gast, op het voormalige fietspad rijden”, aldus de fietsersbond op Facebook.

Foto Richard Mooyman