Fietstocht langs ‘heilige huisjes’

Sint Catharina in Slotermeer, nu Syrisch-orthodox. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Nieuw-West telt maar liefst 25 kerkgebouwen. Zaterdag is er een fietsexcursie langs enkele kerken uit de jaren vijftig en zestig in Slotermeer. Naast religieuze verhalen vertellen de gebouwen ook het verhaal over de totstandkoming van dit wederopbouwgebied, zo stelt organisator Van Eesteren Museum. 

Architectuurhistoricus Jasmin Šporer laat deelnemers tijdens deze fietstocht kijken naar stedenbouw, architectuur, religie en beeldende kunst. De twee katholieke kerken zijn geïnspireerd op de vroegchristelijke basilica’s, terwijl voor de twee protestantse kerken sobere gereformeerde godshuizen als voorbeeld dienden. Een van de kerken is nu moskee.

Nieuwe bestemmingen en dreigende afbraak van kerkgebouwen roepen vragen en emoties op. Zijn de kerken, door stedenbouwkundige Cornelis Van Eesteren destijds zorgvuldig gerangschikt op de plattegrond van Nieuw-West, nog wel heilig?, zo vraagt het Van Eesteren Museum zich af.

De volgende gebedshuizen worden bezocht:

Sint-Catharina uit 1955. Rooms-katholiek, nu Syrisch-orthodox.

Onze Lieve Vrouwe van Lourdes uit 1956. Rooms-katholiek.

De Hoeksteen uit 1963. Nederlands Hervormd, nu Baptistengemeente.

De Olijftak uit 1956, Doopsgezind, nu Marokkaanse moskee.

De excursie vertrekt op zaterdag 12 januari om 14.00 uur bij het Van Eesteren Museum. Tickets kosten 15 euro, aanmelden kan hier.