Gaudí in de Spaarndammerbuurt 

Gaudí en de Amsterdamse school in Het Schip
Foto: Tyler Hendy via Unsplash
Hoogstins2024

De tentoonstelling Gaudí en de Amsterdamse School kan vanaf vandaag worden bezocht in Museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt.  

Het werk van de Catalaanse architect -vooral bekend door woongebouwen en de kathedraal Sagrada Familia in Barcelona- wordt vergeleken met de bouwstijl Amsterdamse School, waarvan ‘arbeiderspaleis’ Het Schip van Michel de Klerk een paradepaardje is.

Gaudi (1852-1926) en De Klerk (1884-1923) hebben elkaar nooit ontmoet, maar de makers van de tentoonstelling zien veel overeenkomsten. Zoals op de natuur geïnspireerde organische vormen, liefde voor het ambacht en de toepassing van geometrische constructies.

“Met hun bouwwerken doorbraken de Catalaanse Gaudí en de Nederlandse architecten van de Amsterdamse School tradities”, zo stellen de tentoonstellingmakers. “Ze waren actief in een roerige tijd waarin industrie en vakbewegingen opkwamen. Ze brachten tijdloze schoonheid terug naar verloederde steden.”

In de expositie zijn onder meer maquettes van beroemde gebouwen, toegepaste kunst en originele tekeningen te zien. Het Schip organiseert lezingen en een dagelijkse bustocht langs hoogtepunten van de Amsterdamse School, gezien door de ogen van Gaudí. Ook heeft Het Schip een speciaal boek uitgegeven. 

Foto Richard Mooyman

Gaudí en de Amsterdamse School. Van 2 oktober 2018 t/m 31 maart 2019 in Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45. Open van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur. www.hetschip.nl