Geen toezicht bij Sloterstrand: ‘Het was wachten tot zoiets zou gebeuren’

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024
“Het was wachten tot zoiets zou gebeuren”, zo vertelt een ooggetuige van de verdrinking van het meisje in de Sloterplas aan De Westkrant. Hij zag dat het kind uit het water werd gedragen door een duiker. Hij is heel boos op de gemeente omdat er geen badmeesters of andere toezichthouders waren.
“Als je als burger iets wil organiseren waar wat mensen op afkomen, word je door de gemeente helemaal uitgeplozen. Je moet aan allerlei veiligheidsvoorwaarden voldoen, er moeten EHBO-‘ers aanwezig zijn etcetera. En dan legt de gemeente zelf een evenemententerrein aan -genaamd Sloterstrand- en dan hoeven ze kennelijk niet aan de voorwaarden te voldoen die ze burgers en organisatoren van evenementen in de stad opleggen.”
Bij het Sloterstrand zijn geen badmeesters of andere toezichthouders die extra opletten of kinderen of anderen die niet kunnen zwemmen in de problemen komen. Vandaag was er spoedberaad bij stadsdeel Nieuw-West over de vraag of dat wellicht toch nodig is na het ongeluk gisteren waarbij een meisje van vijf verdronk nadat zij waarschijnlijk het water is ingelopen.
Het stadsdeel had de Amsterdamse Reddingsbrigade vorig jaar gevraagd wat er nodig zou zijn om hen toezicht te laten houden, aldus een woordvoerder van het stadsdeel. Of dat concreet tot actie heeft geleid is onduidelijk.
Of er na het ongeluk van gisteren toezicht gaat komen, daarover kan de woordvoerder nog niets zeggen. Wel heeft het stadsdeel vandaag alle maatregelen ‘op een rijtje’ gezet.
Amsterdam heeft geen beleid over toezicht op openbaar water, zoals bijvoorbeeld aan de Nederlandse kust, zo meldt de woordvoerder van Stadsdeel West. De provincie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water, het stadsdeel voert het beleid uit. Volgens het stadsdeel is een zogenaamde resultaat verantwoordelijke eenheid (RVE) wel bezig met het formuleren van beleid, maar daarover is nog geen bestuurlijke uitspraak gedaan.
Op het strand van Blijburg in Oost zijn volgens de website van het stadsstrand wel elke dag tussen 10.00 en 19.00 uur toezichthouders van het stadsdeel aanwezig. In 2004 verdronk daar de 19-jarige Sergio. In 2013 overleed het vijfjarige jongetje Jaïro dat was gaan zwemmen met de naschoolse opvang bij het surfstrandje bij IJburg. Daar was zwemmen wel verboden.
*Naam bekend bij de redactie
DeWestkrant