Gemeente wil af van parkeergarage met problemen Staringplein

Staringplein met de ingang van de parkeergarage. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente wil de door technische problemen geplaagde parkeergarage aan het Staringplein gaan verkopen aan een commerciële partij. Dat meldt wethouder Melanie van der Horst (verkeer) in een brief aan de gemeenteraad.

De parkeergarage in Oud-West is al langer buiten gebruik. De geautomatiseerde garage met zestig plekken voor buurtbewoners kampte jarenlang met storingen. Een lift moet de auto’s in de garage zetten en weer naar boven brengen, maar het systeem haperde vaak. De leverancier ging failliet.

In 2020 kondigde de gemeente nog aan dat het parkeersysteem zou worden vervangen. Omwonenden moesten zo lang op straat parkeren, of in parkeergarages bij De Hallen. Nu concludeert wethouder Van der Horst dat het opnieuw in gebruik nemen van de liftinstallatie in combinatie met kentekenherkenning niet haalbaar is. 

Het lukt niet om een partij te vinden die bereid is het onderhoud van het verouderde liftsysteem te doen, aldus de brief. Ook zijn er twijfels of kentekenherkenning bij deze garage aan het Staringplein wel goed kan werken.

Er komt een onderzoek naar verkoop aan een commerciële partij, die de garage kan gebruiken voor een andere doelgroep dan vergunninghouders. Dan kan er volgens de brief worden gewerkt met een abonnementspas, en is kentekenherkenning niet nodig. 

Voor buurtbewoners verandert er volgens Van der Horst niet veel, omdat de parkeergarage al langer dicht is. Voor vergunninghouders zijn er drie andere garages in de buurt beschikbaar, schrijft de wethouder. Ook kunnen zij op straat parkeren.

“Op termijn kan met het omlaag brengen van het maximaal uit te geven vergunningen in deze omgeving ook een verlaging van de parkeerdruk bereikt worden zonder dat hier grote investeringen tegenover hoeven te staan”, schrijft Van der Horst.