Gemeente zet probleemgarage Staringplein te koop, mogelijk andere bestemming

Staringplein met de ingang van de parkeergarage. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De ondergrondse parkeergarage op het Staringplein in Oud-West gaat in de verkoop. De gemeente zet hierop in na jarenlange technische problemen. Ook onderzoekt de gemeente of een andere bestemming mogelijk en wenselijk is, aldus een woordvoerster. 

De buurt zal worden betrokken bij de toekomstige invulling van de parkeergarage, aldus de woordvoerster. Hoe dat gebeurt, wordt binnenkort besproken met stadsdeel West. “Bewoners kunnen natuurlijk altijd op eigen initiatief ideeën aandragen”, zo stelt de woordvoerster.

Storingen
De parkeergarage voor buurtbewoners is al jaren buiten gebruik. Wethouder Melanie van der Horst (verkeer) kondigde het voornemen tot verkoop vorig jaar al aan in een brief aan de gemeenteraad. De geautomatiseerde garage met zestig plekken werd jarenlang geplaagd door storingen. 

Failliet
Een lift moest de auto’s in de garage zetten en weer naar boven brengen, maar het systeem haperde vaak. De leverancier van het systeem ging failliet. Het opnieuw in gebruik nemen van de liftinstallatie in combinatie met een nieuw systeem van kentekenherkenning is niet haalbaar, zo concludeerde ze.

Onderzoek
Van der Horst kondigde een onderzoek aan naar verkoop aan een commerciële partij. Die zou de garage ook kunnen gebruiken voor een andere doelgroep dan vergunninghouders uit de buurt. Nu wordt dus ook gekeken naar een mogelijke andere bestemming van de garage. Buurtbewoners moeten al langer op straat parkeren, of in andere parkeergarages in de buurt.

DeWestkrant