Parkeergarage onder Singelgracht open vanaf 27 februari

De ingang van parkeergarage Marnix op het Frederik Hendrikplantsoen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Buurtbewoners en bezoekers kunnen hun auto vanaf dinsdag 27 februari neerzetten in de nieuwe parkeergarage onder de Singelgracht. Parkeren in Marnix -zo heet de garage- is voorlopig alleen mogelijk op de onderste verdieping. 

Na 3,5 jaar bouwen is de parkeergarage bijna klaar. Vanaf 27 februari zijn alleen 400 parkeerplekken op niveau -2 beschikbaar, aldus de gemeente. De totale capaciteit is 800 parkeerplaatsen. Op niveau -1 kan nog niet worden geparkeerd omdat daar nog gewerkt wordt.

Houders van een parkeervergunning uit delen van de Frederik Hendrikbuurt (Westerpark) en de Jordaan kunnen hun voertuig zonder meerkosten in de nieuwe garage neerzettten. Bezoekers betalen 0,65 euro per 6 minuten, met een maximum van 65 euro per dag. 

Verkeersoverlast
In het grootste deel van de Frederik Hendrikbuurt zijn straten al heringericht met minder parkeerplaatsen. Ook zijn er werkzaamheden aan de Nassaukade. “In de Jordaan Noord is de parkeerdruk hoog”, aldus de gemeente. “Uit beide buurten ontvangen we steeds meer signalen van verkeersoverlast door auto’s die zoeken naar een parkeerplaats. Daarom openen we de -2 verdieping alvast voor vergunninghouders en bezoekers.”

Restpunten
De komende weken wordt nog gewerkt in- en rondom de parkeergarage, zo stelt de gemeente. “Het kan dus zijn dat nog niet alles werkt zoals u zou willen. De -1 verdieping blijft voorlopig afgesloten. Zo kan de aannemer aan de laatste restpunten werken.” De parkeergarage zou aanvankelijk eind januari worden geopend, maar dat werd uitgesteld. 

Verwarring
De nieuwe inrichting van het Frederik Hendrikplantsoen bij de ingang van de parkeergarage leverde de afgelopen tijd verwarring op onder automobilisten. Die reden vaak door vanaf de Nassaukade naar de Frederik Hendrikstraat, terwijl dat niet meer is toegestaan.

DeWestkrant