Chefs uit Nieuw-West koken met overschotten van de markt op Plein ’40-’45

Kok Zina (rechts) met Anna van Cascoland. (Foto Arjan van Oorsouw)
Hoogstins2024

Met overschotten van de marktkooplui op Plein ‘40-‘45 verzorgen chefs uit Nieuw-West via Zoom gratis digitale kookworkshops voor de buurt. Er wordt heel old school gekookt op een eco-vriendelijke houtkachel die ook zorgt voor warmte in de Van Moerkerken Kas.
Een van de chefs is Zina Abboud. Zij vluchtte vijf jaar geleden naar Nederland vanuit Syrië. Ze heeft haar eigen cateringbedrijf, Zina’s Kitchen, kookte voor leden van het Koninklijk Huis en werd uitgenodigd op het Catshuis voor een ontbijt met Mark Rutte. Door de coronacrisis heeft Zina momenteel weinig werk. 

Specerijen
Het leek Cascoland daarom een goed idee om met haar de eerste workshop af te trappen. Zina heeft haar eigen specerijenlijn opgezet. Via haar vader, die in Aleppo in Syrië woont, importeert ze tientallen soorten specerijen. Daaronder za’atar, dat ze vandaag gebruikt om een gerecht te bereiden. 

Geredde groentes
De tasjes voor de deelnemers die thuis gaan koken, staan keurig in het gelid te wachten tot ze opgehaald worden. Er zit onder andere deeg in voor Syrisch brood, een bakje met ajvar, Zina’s specerijen, een Vette Vlam (kaars van gerecycled frituurvet) en geredde groentes.

Gratis
Het project is een samenwerking van West Verbindt en Cascoland, waarvoor vanuit het stadsdeel budget is vrijgemaakt. Het is gratis voor buurtbewoners die Cascoland aanspreekt bij hun wekelijkse voedseluitgifte. Iedereen uit West en Nieuw-West kan meedoen.

Buren
Anna Kooi van Cascoland: “Het idee erachter is dat buurtbewoners de gerechten van hun buren leren kennen. De koks hoeven geen professionele koks te zijn. Laten we zeggen dat het mensen zijn die met heel veel plezier al langere tijd koken en daar hun eigen identiteit en kennis in hebben ontwikkeld. Het zal je verbazen hoeveel mensen in deze buurt fantastisch kunnen koken. Bovendien willen we graag laten zien wat je allemaal nog kunt doen met wat we het liefst ‘vermoeide groente en fruit’ noemen: producten met een buts, die we redden van de vuilnisbak.”

Lekker
Vandaag was de eerste van drie workshops. Over drie weken volgt er nog een en weer drie weken later is de laatste. Bijna vijftig mensen loggen vandaag in. Zina: “Wat ik ga koken is typisch voor het Midden-Oosten: mana’esh, brood met za’atar dat dezelfde route heeft gevolgd als ik vijf jaar geleden. Het is een heel simpel gerecht dat snel te maken is én ontzettend lekker. Wij eten het elke vrijdag, het is 100% veganistisch. Het leek me leuk om dit gerecht te maken en het recept te delen met de buurt. Het is ook een goede gelegenheid om mijn product te introduceren en mensen kennis te laten maken met mijn cultuur. Terwijl ik aan het koken ben, leg ik alles uit over het eten dat ik bereid.” 

De volgende kookworkshop is op: woensdag 3 maart 2021 om 17.00 uur (ophalen ingrediënten om 14.00 uur) Aanmelden kan hier