Grillen is hot

Een sappig gebraden kippetje, met friet en appelmoes, en een biertje. Wat wil een mens nog meer na een dag hard werken? Er blijken meer mensen met die wens te zijn want Van ‘t Spit, aan de De Clercqstraat, zit bijna altijd vol, zo valt dagelijks te constateren.

Reserveren kan niet. Dus truc is ruim voor de harde werkers-etenstijd aan te schuiven bij het grillrestaurant. Om zes uur is er dan ook nog bijna geen kip (!) te bekennen.image

Tijd genoeg dus om even te gaan kijken wat ze bij de buren van Fier nou van plan zijn en dat is -gezien het bordje op het raam- blijkbaar ook poulet rôti,en ook ander vlees. De nieuwe roast master moet ook ander vlees kunnen, en burgers bakken voor het ontbijt.

Van ‘t Spit heeft een heel simpele kaart. Kip (een halve of hele) appelmoes, sla, en maïs voor wie echt niet aan de kip wil. En dat is alles. Je kunt de maaltijd opleuken met zelfgebrouwen sausjes die op tafel staan, waarbij de geconfijte ui in een potje favoriet is. Ook komen er bij de kip bakjes knoflookmayo en piri-piri.

En dat alles is gewoon allemaal prima. Waarom zou je daarom ook meer op een menukaart moeten zetten? Ok er is een dessert: cheesecake.  Maar meer dus niet.image

In de aankleding ligt dat ‘wij doen niet ingewikkeld’ er iets te dik bovenop. Je eet van emaillen borden (wit met een blauw randje) en schaaltjes en op tafel staat de uienconfit in een gezellige weckpot.

En de vraag of ze een filiaal hebben aan de Jacob van Lennepkade, die hadden ze wel vaker gehoord bij Van ‘t Spit. Maar dat is niet zo. In het nieuwe Café Lennep (op de plaats waar eerst Fijnhout zat) doen ze namelijk ook aan roosteren. Je zou een trend vermoeden.

 

DeWestkrant