‘Groen op foeilelijke gevels en zeker geen McDonalds op plein’

De Van Limburg Stirumstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Planten aan de gevels van een ‘foeilelijk’ gebouw in de Van Limburg Stirumstraat en zeker geen McDonalds of makelaarskantoor op het Van Limburg Stirumplein. Buurtbewoners doen een klemmend beroep op stadsdeel West om het winkelhart van de Staatsliedenbuurt op te knappen.

De politiek in West drong in 2021 zelf al aan op een opknapbeurt om de negatieve spiraal op het gebied van winkelaanbod en uitstraling te stoppen. Maar hiervoor bleek geen geld te zijn. Met de sluiting van De Avondmarkt eind deze maand verschraalt het winkelaanbod ondertussen verder.

Zorgen zijn er ook over het Van Limburg Stirumplein. De darkstore van Flink is er nu weg, en dat is door veel buurtbewoners met gejuich ontvangen. De vraag is nu wie of wat er straks neerstrijkt in het ruime pand. De buurt vreest de komst van McDonalds of een makelaar, aldus bewoonster Ursula Krone. Zij zei dit dinsdagavond als inspreker bij een vergadering van stadsdeelcommissie West. Krone probeert maatschappelijke organisaties te bewegen om het pand te huren, waaronder de bibliotheek.

Krone overhandigde aan stadsdeelbestuurder Ester Fabriek een petitie met ruim duizend handtekeningen voor de aanleg van ‘verticale tuinen’ op het grote gebouw in de straat. Corporatie Rochdale staat daar volgens Krone nu welwillend tegenover, maar er is hulp en financiële steun nodig van het stadsdeel. De duizend handtekeningen zijn een belangrijk signaal uit de buurt, aldus Krone. “Jullie moeten hier echt iets mee”, zei ze. 

Buurtgenoot Peter Siegel -ook beheerder van de Facebookgroep Westerparkbewoners- kondigde de oprichting aan van een burgerberaad: het Staatsberaad. Bewoners voelen zich volgens Siegel onvoldoende gehoord door het stadsdeel, en willen met hun expertise en inzet een actieve rol spelen in het verbeteren van de buurt. 

Bestuurder Ester Fabriek zei dat ze zich gaat verdiepen in de problemen. Ook wil zij met Rochdale en VVE’s kijken wat er mogelijk is bij het vergroenen van gevels. Zij reageerde evenals medebestuurder Thomas Hermans positief op de oprichting van een Staatsberaad.

KNOOPPUNT TV maakte een filmpje over de plannen voor verticaal groen en het Staatsberaad

DeWestkrant